Nedelja usred srede: Ulaganje u zdravstvo, Orban kritikuje Evropu zbog Srbije, bez košarkaša na OI

07.07.2021

18:47 >> 18:53

0

Izveštaj o domovima za decu ometenu u razvoju zgrozio Srbiju, zaštitnik građana Zoran Pašalić za 24sedam o realnom stanju u institucijama

Nedelja usred srede: Ulaganje u zdravstvo, Orban kritikuje Evropu zbog Srbije, bez košarkaša na OI
Copyright 24sedam/Goran Sivački, Tanjug/Jadranka Ilić, Tanjug/John Thys, Pool via AP, MN Press

Predsednik Srbije, obišao je bolnicu “Sveti Sava” i najavio dodatna ulaganja u srpsko zdravstvo i novo povećanje plata za zdravstvene radnike.

A u Briselu je danas održan sastanak ekspertskih delegacija u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Dok se u Briselu pregovara o normalizaciji odnosa, poslanici Skupštine tzv. Kosova usvajaju Rezoluciju o Srebrenici.

Mađarski premijer Viktor Orban bori se za ulazak Srbije u Evropsku Uniju na krajnje neobičan način.

Srbiju je protekle nedelje potresao izveštaj o lošim uslovima dece ometene u razvoju smeštene u institucijama, a zaštitnik građana Zoran Pašalić za “24sedam” navodi da većina zaposlenih nikada nije imala nameru da zanemari decu, već da je problem što ima malo osoblja koje se brine o ovim mališanima.

Vatrenim navijačima šok su pripremili košarkaši, jer Srbija neće braniti olimpijsko srebro!

pročitajte još

Vučić: Ponosan sam na ulaganja u zdravstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na ulaganja u zdravstvo i istakao da je ono jedan od osnovnih stubova države za koji se izdvaja više od četvrtine budžeta. Prilikom obilaska nove angiosale, sa savremenim angiografskim uređajem u bolnici “Sveti Sava”, najavio je da će se nastaviti sa opremanjem klinika i dodao da veruje da će do kraja godine uslediti novo povećanje plata za zdravstvene radnike.

Predsednik Vučić obišao bolnicu “Sveti Sava”, Tanjug/Jadranka Ilić

Istakao je i da je moderni angiografski uređaj, za koji je Ministarstvo zdravlja odobrilo 135 miliona dinara, mašina koju nema niko na području bivše Jugoslavije, ni u Bugarskoj ili Rumuniji, već postoji u Beču, Istanbulu.

Predsednik Vučić obišao bolnicu “Sveti Sava”, Tanjug/Jadranka Ilić

-Pre devet godina bili smo van liste od 35 zemalja, danas smo 18. na listi od 35 zemalja i grabimo napred. U zlatnoj sredini smo, a polako ćemo mnoge da prestižemo, čak i mnoge koji su u EU, rekao je Vučić.

On je izjavio i da će uskoro biti doneta odluka o proširenju Specijalne bolnice “Sveti Sava” na istoj lokaciji ili će se nedaleko odatle izgraditi nova bolnica.

Predsednik Srbije izrazio je zabrinutost zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, te da se plaši da ćemo već tokom leta imati teško pogoršanje epidemiološke situacije.

Predsednik Vučić obišao bolnicu “Sveti Sava”, Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik je kazao da će do 1. septembra biti završena izgradnja nove kovid bolnice u Novom Sadu, kao i da trenutno imamo dovoljno svih aparata i lekova.

Tehnički pregovori prethode dijalogu na visokom nivou

U Briselu je danas održan sastanak ekspertskih delegacija Beograda i Prištine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

pročitajte još

Trilateralnom sastanku u zgradi Evropske službe za spoljne poslove prisustvuje specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Prethodno su obe delegacije imale po jednoipočasovne bilateralne sastanke sa Lajčakom.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković najavio je da će Srbija insistirati na pitanju formiranja ZSO, slobode kretanja, sudbina nestalih i energetike.

Sastanak eksperata pripremni je sastanak za novu rundu razgovora na visokom političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija, Aljbina Kurtija.

pročitajte još

Izglasana Rezolucija, Srpska lista napustila sednicu

Kosovska skupština izglasala je rezoluciju kojom se osuđuje navodni genocid u Srebrenici. Za usvajanje rezolucije glasalo je 89 poslanika, a prethodno su poslanici Srpske liste napustili sednicu Skupštine.

Skupština Kosova, Youtube printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici u kosovskoj skupštini, rekao je da je upozoravao na to, i naglasio da je jedino iznenađenje to da je Podgorica u tome bila „revnosnija“ i brža od Prištine.

Vučić je upozorio posle usvajanja rezolucije u crnogorskom parlamentu da će krenuti “poplava” istih rezolucija u okruženju.

pročitajte još

(Ne)autentično tumačenje

Predlog za autentično tumačenje pojedinih odredbi tri zakona koja se tiču sporova građana sa bankama, povučen je iz skupštinske procedure, a sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, na kojoj je trebalo da budu usvojena ova autentična tumačenja je odložena.

Naime, deo javnosti je ova autentična tumačenja ocenio kao sporna, a Predlog je povučen na inicijativu predsednika Srbije.

Reč je o zakonima o obligacionim odnosima, o zaštiti potrošača i o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

pročitajte još

Orban drma Evropsku uniju

Mađarski premijer Viktor Orban odlučio se na krajnje neobičan potez. On je, naime, u okviru kampanje posvećene budućnosti Evropske unije, objavio oglas prvo u Hrvatskim medijima, a potom i nemačkom Bildu, u okviru kojeg se zalaže i za prijem Srbije u EU.

U oglasu se nalazi sedam predloga, a poslednja tačka se tiče Srbije.

– Srbija mora, kao članica, biti primljena u EU, navodi se u mađarskom oglasu koji nosi Orbanov potpis.

On je prethodno u Hrvatskoj platio oglas u kom je pisao o budućnosti Evropske unije, gde je, takođe, pisalo i da Srbiju treba primiti u EU.

Viktor Orban, Tanjug/AP/Olivier Matthys

Nakon što je mađarski premijer platio oglas u hrvatskim medijima, reagovao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

On je izjavio da Srbija treba da ispuni uslove za ulazak u Uniju i da odluči da li je za EU ili Moskvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je premijeru Mađarske, najavljujući da će mu lično zahvaliti prilikom Orbanove posete Beogradu.

pročitajte još

Delta soj stigao u Srbiju

Broj obolelih od korone na dnevnom nivou značajno je pao, ali nije vreme za opuštanje. Naime, stigao nam je i delta soj a prvi oboleli su mladić i devojka iz Kraljeva koji su se zarazili tokom planinarenja u Rusiji. Mladić ima obostranu upalu pluća, zbog čega je prebačen na Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu, dok devojka nema teške simptome.

pročitajte još

Petar Kočović, profesor informacionih tehnologija naglašava da se već nalazimo u četvrtom talasu koronavirusa, te da smo daleko do kraja borbe sa opakim virusom.

Da je trenutna epidemiološka situacija lakša nego pre nekoliko meseci, potvrdio je i imunolog Dušan Popadić, ali naglašava da je ovo samo zatišje pred buru.

Profesor Popadić je apelovao na mlade da iskoriste leto da se vakcinišu i dodao da ne treba strahovati od vakcine, već od bolesti.

Srbiju potresao izveštaj o bolesnoj deci u domovima

Izveštaj Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S “Zaboravljena deca Srbije” o deci i mladima bez roditeljskog staranja koja imaju smetnje u razvoju, izazvao je veliku pažnju medija i potresao javnost Srbije.

U izveštaju se iznose šokantni detalji poput toga da se u pojedinim ustanovama osećao “smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine”. Navodi se da su u jednoj ustanovi istraživači zatekli stotinak mališana, uglavnom sa cerebralnom paralizom, koji su po čitav dan bili u krevetima sa metalnim rešetkama i napuštali ih samo kada jedu ili se kupaju. Organizacija MDRI-S u izveštaju navodi da se deca vezuju, zanemaruju, stavljaju u kaveze, a da se starijim štićenicama pojedinih domova daju pilule protiv kontracepcije i ugrađuju spirale.

pročitajte još

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je za “24sedam” da je više puta posećivao ustanove za smeštaj dece ometene u razvoju, gde je viđao razne nepravilnosti pa čak i zloupotrebe tih mališana. Ipak, on kaže da većina zaposlenih nikada nije imala nameru da zanemari decu, već da je problem što ima malo osoblja koje se brine o ovim mališanima.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglašava da je izveštaj jednostran i daje sliku dece “u najgorim mogućim situacijama” ali se ne osvrće na to da u ustanovama ima malo zaposlenih. Ombudsman je naglasio i to da su većinu te dece napustili roditelji i rodbina, ostavljajući da država brine o njima.

Srbija (ni)je dobila digitalnu valutu “Lazar”

Vladimir Pavićević, broker i magistar ekonomskih nauka iz Jagodine, saopštio je da je izdavalac digitalne valute Lazar koja je vezana za dinar, sa kursom 1 DVL = 0,0001 dinar.

On je oglasio inicijalnu ponudu za kupovinu ove digitalne valute po osnovu prethodnog upisa.

Narodna banka Srbije, međutim, izdala je ubrzo saopštenje da nije izdala nijedno odobrenje za beli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, kao i da Narodnoj banci Srbije nije podnet nijedan zahtev za davanje takvog odobrenja. Na ovaj način, NBS je demantovala da se digitalnom valutom “Lazar” može trgovati.

Dobra vest za stare studente

Skupština Srbije usvojila je Zakon o studentskom organizovanju i izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

To znači da je produžen rok za završetak studija za godinu dana onima koji su studirali po propisima koji su važili do 2005. godine.

pročitajte još

Zakonom o studentskom organizovanju uređuju se pravila za njihovu organizaciju na visokoškolskim ustanovama.

Uvodi se mogućnost studentima koji budu obavljali neku od funkcija u studentskom parlamentu, samostalne visokoškolske ustanove, kao i predstavnicima u studentskoj konferenciji da im se odobri mirovanje studentskih obaveza dok obavljaju te funkcije.

Bez košarkaša na OI

Srbija neće braniti olimpijsko srebro jer je Italija zasluženo ali i neočekivano lako pobedila “orlove” u finalu Olimpijskog kvalifikacionog turnira u Beogradu rezultatom 95:102.

pročitajte još

Srbija, međutim, nije usamljena. Zanimljivo je da su domaćini kvalifikacija (Kanada, Hrvatska, Litvanija i Srbija) razočarali te da se njihove reprezentacije nisu kvalifikovale za Igre u Tokiju. Zbog toga je usledilo i nekoliko ostavki i raskida ugovora sa selektorima.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike