U Hrvatskoj objavljen Orbanov plaćeni oglas o budućnosti EU: Srbiju treba primiti!

06.07.2021

09:08 >> 07:36

0

Jedna od sedam tačaka odnosi se i na članstvo naše zemlje

U Hrvatskoj objavljen Orbanov plaćeni oglas o budućnosti EU: Srbiju treba primiti!
Copyright Viktor Orban; Profimedia

Premijer Mađarske Viktor Orban ponovo je u centru pažnje javnosti zbog poteza koji je iznenadio mnoge. On je u Hrvatskoj platio oglas u kom je pisao o budućnosti Evropske unije, gde je, između ostalog, pisalo i da Srbiju treba primiti u EU.

Kako prenosi “Jutarnji list”, mađarski premijer platio je oglas u “Večernjem listu” koji nosi naziv “O budućnosti Europske unije”. Čudno je, kako navode hrvatski mediji, što premijer jedne zemlje EU plaća i objavljuje oglas u drugoj državi EU, jer to do sada nije praksa.

U oglasu se nalazi sedam predloga Mađarske, koje prenosimo redom:

1. U Briselu grade superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. Mi kažemo “ne” evropskom carstvu.

2. Integracija je sredstvo, a ne svrha samoj sebi. Iz Temeljnih ugovora EU treba brisati postavljanje cilja “sve tešnje povezane unije između naroda Evrope”.

Viktor Orban; Profimedia

3. Odluke treba da donose izabrane vođe, a ne međunarodne NVO! Kažemo “ne” autsorsingu vladavine prava.

4. Evropskim integracijama snagu daju zajednički privredni uspesi. Ako zajedno ne možemo biti uspešniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije.

5. Sledeća decenija biće razdoblje opasnih izazova: ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Evropi.

6. Moramo vratiti evropsku demokratiju. Evropski parlament pokazao se kao slepa ulica: zastupa isključivo vlastite ideološke i institucionalne interese. Treba povećati uloge nacionalnih parlamenata.

7. Srbiju treba primiti u Evropsku uniju.

Pročitajte još

Svaka od ovih tačaka izazvala je oštre reakcije jer je Orban u svom maniru prozvao EU, koja ga već smatra problematičnim i odmetnutim liderom jer već godinama napada Brisel i njegove ključne poteze.

Zbog takvih stavova Orban je postao idol evropskih konzervativaca, takozvanih suverenista i desničara, koji tvrde da ih on predstavlja u borbi protiv federalne “superdržave” koju pokušavaju da stvore evropski liberali, levica, umereni i demohrišćani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike