Prištini ni Brisel ništa ne može: Dan za danom, prođe 3.000 dana, a Zajednice srpskih opština nema

06.07.2021

18:00 >> 18:13

0

Od prištinskih zvaničnika čujemo poruke da ZSO neće ni biti formirana, a međunarodna zajednica i dalje takvo ponašanje toleriše

Prištini ni Brisel ništa ne može: Dan za danom, prođe 3.000 dana, a Zajednice srpskih opština nema
Copyright Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači posle potpisivanja Briselskog sporazuma, AP/Yves Logghe

Briselski sporazum 19. aprila 2013. godine, kada su ga potpisali tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski pregovarač Hašim Tači, delovao je kao put ka rešenju problema. Sporazum je potpisan u prisustvu Ketrin Ešton, tadašnje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Osam godina kasnije, nalazimo se na početku i pred novim problemom. Prvih šest tačaka, od ukupno 15 koliko ih broji ovaj sporazum, koje se odnose na Zajednicu srpskih opština, a Priština je trebalo da ih omogući, nije ispunjeno. Zajednica opština sa većinski srpskim stanovništvom je trebalo da ima ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali do danas nije formirana.

pročitajte još

Štaviše, sve češće od prištinskih zvaničnika čujemo poruke da neće ni biti formirana, a međunarodna zajednica i dalje takvo ponašanje toleriše.

Istina, čuju se povremeno poruke da se preuzete obaveze moraju ispuniti, ali Priština za sada nije pretprela nikakve sankcije što osam godina ovu obavezu nije ispunila, dok je Beograd ispunio svoj deo sporazuma.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović podsetio je da se danas navršava 3.000 dana otkako je potpisan Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, uz opasku da je krajnje vreme da se dogovoreno i sprovede.

– Uobičajena pristojnost podrazumeva držanje svojih obećanja. Krajnje je vreme da sprovedemo ono o čemu smo se dogovorili i da krenemo napred sa dijalogom – poručio je Starović.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručuje da to što se u Briselu sutra očekuje nova runda razgovora na tehničkom nivou, baš na 3.000 dana kako Priština krši sve sporazume u okviru dijaloga, govori ne samo o odgovornosti Prištine, već i odgovornosti Brisela, koji je garant ispunjenja svih sporazuma od 2013. godine.

Kako je istakao, delegacija Beograda će sutra, pre svega, pokrenuti pitanje formiranja ZSO, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koja Priština mora da reši – pitanje energetike, slobode kretanja i pitanje nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko pitanje.

– Kada tražimo ZSO, tražimo je, pre svega, da bismo obezbedili kolektivna prava za srpski narod na Kosovu i Metohiji. A kada vidimo dešavanja sa obeležavanja Vidovdana, kada žele da proteraju Dragicu Gašić iz Ðakovice, napadaju dečaka u Gojbulji, onda ne samo da nema kolektivnih, već ni osnovnih ljudskih prava za Srbe na KiM – ukazao je Petković.

pročitajte još

Ponovio je da je važno da se pregovara, a da su dijalog i ispunjenje sporazuma jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja.

Profesor međunarodnog javnog prava i međunarodnih odnosa na Pravnom fakultetu u Beogradu Bojan Milisavljević kaže da je takozvani Briselski sporazum nesumnjiva međunarodna obaveza takozvanih vlasti KiM koju su sami preuzeli i obavezali se da je sprovedu u skladu sa pravilima međunarodnog prava.

– Opšte je priznato pravilo da se države ne mogu pozivati na pravila unutrašnjeg prava da bi izbegle izvršenje neke međunarodne obaveze. To je potvrđeno još u ranoj praksi Stalnog međunarodnog suda pravde – kaže profesor Milisavljević za Kosovo onlajn.

Evropska unija u ovom slučaju nije samo garant izvršenja ugovora, već i ugovorna strana, podseća Milisavljević.

– Prema tome, takozvana vlast KiM je u obavezi da ukloni sve unutrašnje pravne prepreke kako bi sprovela svoju međunarodnu obavezu. Samoproklamovane vlasti KiM nisu učinile niti jedan ozbiljan korak da sprovedu međunarodnu obavezu koju su preuzele na sebe – ukazuje Milisavljević.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike