Jedan potez Prištine i deset zemalja će povući odluku o priznavanju Kosova

01.07.2021

18:30 >> 19:06

0

Analitičari s Kosova, kritikujući tamošnju vlast, navode da se očekuju nova povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova

Jedan potez Prištine i deset zemalja će povući odluku o priznavanju Kosova
Copyright Priština, AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti, osim što svakoga dana sve više zaoštrava odnose sa Beogradom, sve češće dobija kritike, kako od domaće javnosti, tako i od međunarodne zajednice.

Istraživač organizacije Demokratija Plus Emir Abraši kritikovao je spoljnu politiku Kosova, navodeći da se očekuju nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. On je izneo činjenicu da postoje izveštaji o tome da je 10 zemalja spremno da povuče odluku o priznavanju Kosova.

Kako za 24sedam navodi politički analitičar Dragomir Anđelković, to je direktno rezultat činjenice da je Srbija ozbiljno radila na pripremi novog talasa povlačenja priznanja tzv. Kosova.

Dragomir Anđelković, Youtube printscreen

“Sa sedam-deset zemalja bio je dogovoren potez, ali zbog Vašingtonskog sporazuma kojim su se i Priština i Beograd obavezali da će obustaviti diplomatsku aktivnost – Priština na priznavanju, a Beograd na povlačenju priznanja – nije došlo do realizacije tih dogovora. Sve dok Priština bude poštovala potpisani sporazum, i mi ćemo ga poštovati. Ukoliko Albanci postanu nekooperativni, ako budu delovali provokativno, u tom slučaju bi mogla da usledi akcija opoziva priznanja”, navodi za 24sedam Dragomir Anđelković.

Povodom učestalih incidenata na KiM, posebno tokom proslave Vidovdana, kada je skinuta i odvaljena zastava SPC sa glavnog ulaza u Gračanicu, posle čega je i spaljena, o čemu svedoči i snimak na društvenim mrežama, postavlja se pitanje da li KFOR treba aktivnije da se uključi u zaštitu kulturnih dobara, pravoslavnih hramova, budući da njihove jedinice obezbeđuju jedino Visoke Dečane.

Nedavno su iz KFOR-a odgovorili na pitanja 24sedam i objasnili kako njihova misija funkcioniše na KiM i da li mogu da reaguju u slučaju nekakvih incidenata.

“Lokalne i međunarodne strukture na Kosovu funkcionišu u konceptu prvog, drugog i trećeg prioriteta. Kosovska policija ima prvi prioritet i ona je odgovorna za održavanje bezbednost na svakodnevnom nivou na Kosovu. U slučaju potrebe, kosovska policija može da zatraži uključivanje jedinica drugog stepena, a to je Euleks. Ukoliko bi se situacija dodatno pogoršala, KFOR se poziva kao treći da interveniše. Manastir Visoki Dečani je jedini religiozni objekat na Kosovu koji čuva KFOR, dok sve druge objekte kulturnog nasleđa obezbeđuje kosovska policija ili nisu uopšte obezbeđeni”, rekao je za 24sedam potpukovnik Antonio Minutela, portparol KFOR-a.

pročitajte još

On dodaje da je KFOR uvek spreman da zaštiti bezbednost širom Kosova, u skladu sa svojim mandatom UN i rezolucijom 1244.

Anđelković napominje da KFOR može i mora da štiti srpske, pravoslavne objekte, jer su dobili zadatak da štite sve zajednice na KiM.

“To je neodgovoran stav i smatramo da oni takvim delovanjem ohrabruju prištinske institucije da vrše etničko čišćenje, jer ako ga ne sprečavaju onda saučestvuju u tom etničkom čišćenju”, zaključuje Anđelković.

Da podsetimo, pet evropskih zemalja nije do sada priznalo nezavisnost. Među njima su Španija i Grčka, koje su bile poslednjih meseci pod pritiskom da to učine, ali do toga, zasada, nije došlo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike