Nepismena Rezolucija koja može da se usvoji samo u Prištini: "Sljedeće, maloljetnika..." i niz ostalih nebuloza

07.07.2021

11:45 >> 14:02

0

Za usvajanje rezolucije glasalo je 89 poslanika, niko nije bio protiv niti uzdržan

Nepismena Rezolucija koja može da se usvoji samo u Prištini: "Sljedeće, maloljetnika..." i niz ostalih nebuloza
Copyright Profimedia

Pretpostavljalo se da će u Rezoluciji o Srebrenici tzv. Kosova stajati stvari koje ne mogu na taj način da budu opisane u jednom bitnom papiru, a onda su pretpostavke postale realnost.

Na sednici Skupštine u Prištini usvojena je “Rezolucija o genocidu u Srebrenici”, koja je ne samo gramatički neispravna, već je zbog nje Srpska lista napustila zgradu.

Predsednik Skupštine Gijauk Konjufca je najavio glasanje, a poslanici Srpske liste i ministar Rakić su momentalno izašli sa zasedanja – iz više razloga.

Pre svega, poslanici Srpske liste trebalo je da dobiju papir na kom je na srpskom jeziku objašnjeno šta Rezolucija podrazumeva, ali su se našle reči poput “sljedeće”, “maloljetnika”, i drugih koje nisu ni jekavica, a ne može da se kaže da jesu.

Profimedia

Potom, Republika Srpska je smisleno i sa namerom navedena malim slovima – “republika srpska”, iako je opšte poznato da nijedna Republika nikada u istoriji nije pisana malim slovom.

Jasno je da je reč o provokaciji, ali ni tu nije kraj, već ono što piše između redova “bode oči”.

– Ovom rezolucijom izražava se saosećanje i duboka tuga zbog nevinih žrtava i izražava saučešće porodicama.

– Najoštrije će biti osuđeno svako javno i namerno negiranje genocida u Srebrenici, s ciljem ocrnjivanja žrtava i prikrivanja motiva počinjenih zločina.

– Poziva se Vlada i ostale državne institucije da 11. jul proglase Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Takođe je upućen poziv državama da ulože dodatne napore da privedu pravdi sve one koji su odgovorni za planiranje i činjenje genocida u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 89 poslanika, niko nije bio protiv niti uzdržan.

Jasno je kao dan zbog čega su predstavnici Srpske liste napustili zasedanje, jer je provokacija na svakom koraku, pa tako i u instituciji u kojoj ne bi smelo da postoji bilo kakva vrsta diskriminacije.

Samo u Prištini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike