Zapad nije spreman da ukroti Albance, a Srbija nije spremna da kapitulira: Tehnički pregovori u Briselu

07.07.2021

05:45 >> 08:43

0

To je jedna simbolika koja obavezuje Beograd da nema novih pregovora dok stari ne budu ispunjeni, poručuje Anđelković

Zapad nije spreman da ukroti Albance, a Srbija nije spremna da kapitulira: Tehnički pregovori u Briselu
Copyright Brisel, Udo Pohlmann/Pixabay

Danas se u Briselu održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine na takozvanom tehničkom nivou. Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a Prištinu, prvi put kao šef pregovaračkog tima, potpredsednik vlade privremenih kosovskih institucija, Besnik Bisljimi.

Domaćin sastanka biće specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak.

Prema rečima direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića, delegacija Beograda će, pre svega, pokrenuti pitanje formiranja Zajedinice srpskih opština, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koje Priština mora da reši – energetike, slobode kretanja i nestalih.

-Da bismo mogli da nastavimo dijalog, neophodno je da se implementira sve dogovoreno, jer su potpis na to stavili Priština, Beograd i EU, rekao je Petković dodajući da će razgovore u Briselu iskoristiti da spomene sve incidente sa kojima se suočavaju Srbi na Kosmetu.

Petar Petković u Briselu na prethodnom dijalogu na tehničkom nivou, Tanjug printscreen

Ponovio je da je važno da se pregovara, a da su dijalog i ispunjenje sporazuma jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja.

-Da se nađemo na pola puta, da podjednako dobijemo i izgubimo. A, to da jedna strana sve dobije, a druga sve izgubi, na to Beograd ne pristaje, kao što ne pristaje na različite izjave Vjose Osmani da će Srbija pasti na kolena, da neće formirati ZSO, da im ne odgovara ZSO jer je reč o monoetničkom konceptu. A, recite mi šta su onda danas Ðakovica, Priština – monoetnički gradovi, jer tamo nema Srba, rekao je Petković.

Kako za 24sedam poručuje analitičar Dragomir Anđelković, da bi nova runda dijaloga mogla da startuje, moraju da se vide efekti prethodno potpisanog Sporazuma.

Dragomir Anđelković Foto SRPSKA RTV printscreen

-To je jedna simbolika koja obavezuje Beograd da nema novih pregovora dok stari ne budu ispunjeni. Zapad nije spreman da ukroti Albance, a Srbija nije spremna da kapitulira, tako da je rešenje teško naći, zaključuje Anđelković.

Tehnička runda dijaloga Beograda i Prištine danas u Briselu trebalo bi da bude priprema za dijalog na visokom političkom novou koji se očekuje krajem jula.

pročitajte još

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da će održavanje drugog sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu u mnogome zavisiti od toga šta će biti postignuto tokom razgovora na tehničkom novou.

Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak zalaže se za održavanje visokopolitičkog dijaloga samo u slučaju da ima osnova i naznaka da se razgovori mogu pomeriti sa mrtve tačke odnosno da se neće završiti kao prvi sastanak Vučića i Kurtija – potpunim odsustvom razumevanja po bilo kom pitanju.

-Ako sporne teme ne budu rešene na tehničkom nivou, biće zakazan novi sastanak eksperata. Ako dođe do dogovora, finalizacija će biti na sastanku na visokom političkom nivou, rečeno je Tanjugu u Briselu.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike