Evropa se trese od nezadovoljstva građana zbog sankcija Rusiji, Srbija rukovođena svojim interesima na dobrom putu

05.09.2022

19:15

0

Autor: 24sedam

Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, hrabro je donela odluku da ne uvodi sankcije, iako je osudila intervenciju u Ukrajini

Evropa se trese od nezadovoljstva građana zbog sankcija Rusiji, Srbija rukovođena svojim interesima na dobrom putu
protesti sankcije Tan2022-9-4_17253139_1 - Copyright Tanjug/Stefan Sauer/dpa via AP

Srbija jedina u Evropi i dalje odoleva uvođenju sankcija Rusiji, uprkos brojnim pritiscima. Istovremeno, zbog problema sa snabdevanjem gasom i teškim pripremama za zimu, jedinstvo u Evropi po ovom pitanju jenjava.

Građanski pritisci se pojačavaju, te se Evropa već trese pod protestima. Rukovođeni interesima NATO, evropski zvaničnici uveli su sankcije Rusiji uprkos što time direktno idu na štetu građanima.

Srbija na pravom putu

Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, hrabro je donela odluku da ne uvodi sankcije, iako je osudila intervenciju u Ukrajini, što je, pokazuje se, jedini ispravan smer. Vodeći nezavisnu politiku, Srbija štiti svoje građane. Uz nabavku energenata kako bi izbegla isključenja, odnosno restrikcije, osmišljava paket mera štednje da olakša građanima tokom predstojeće grejne sezone.

I još jednom, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja problem snabdevanja električnom energijom nastoji da reši stimulativnim, a ne kaznenim merama. I dok apeluje na građane da štede, bori se da obezbedi dovoljno energenata, te da proizvede dovoljno energije tokom predstojećih zimskih meseci. 

Ulični protesti širom Evrope

Protesti širom Evrope ukazuju da se tamošnje građanstvo ne slaže sa sankcijama te traži od svog rukovodstva da ne žrtvuje sopstveni narod.

Tanjug/Stefan Sauer/dpa via AP
 

 

Tako se oko 2.000 demonstranata okupilo u Kelnu, na zapadu Nemačke, tražeći od nemačke vlade da obustavi podršku Ukrajini i ukine sankcije Berlina Moskvi.

-Nemačka je u haosu. Kako ćemo preživeti ovu zimu?, pita se Elena Kolbasnikova, jedna od organizatorki.

Oko 70.000 ljudi izašlo je na ulice Praga da protestuje protiv vlade, tražeći od vladajuće koalicije da uradi više po pitanju kontrole povećanja cena energenata, a takođe su digli glas i protiv Evropske unije i NATO. Poručuju da Češka treba da bude vojno neutralna i da treba da obezbedi direktne kontakte sa dobavljačima gasa, uključujući i Rusiju.

-Cilj naših protesta je zahtev za promenama, želimo da se reši pitanje cena energenata, posebno struje i gasa, jer ako se ne reši, to će uništiti našu ekonomiju ove jeseni, rekao je jedan od organizatora Jirži Havel za sajt iDNES.cz.

Kremlj poručio ko je kriv za krizu

U međuvremenu, slavine Severnog toka 1 koji vodi od Rusije do Nemačke su zavrnute, a Kremlj je poručio da za to treba kriviti zapadne sankcije. Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da sankcije "izazivaju haos" po pitanju radova na održavanju gasovoda, a odbacio je i tvrdnje da je Rusija isključila dotok gasa Evropi iz političkih razloga. Gasprom je, naime, prošle nedelje potpuno obustavio isporuku gasa kroz Severni tok 1, pošto je tokom redovnog servisiranja gasovoda utvrđeno da je došlo do curenja ulja na jedinoj radnoj jedinici u blizini Sankt Peterburga.

Tanjug/Stefan Sauer/dpa via AP
 

 

-Problemi sa isporukom gasa su zbog toga što su sankcije Rusiji uvele zapadne zemlje, među kojima su Nemačka i Velika Britanija. Ne postoji drugi razlog koji bi doveo do problema sa nabavkom, naglasio je Peskov.

On je istakao da, ukoliko bi se sankcije ukinule, popravka bi se lako odradila i gas bi mogao da krene ponovo kroz Severni tok 1.

Kritike zbog sankcija kritikovao je i predsednik Privredne komore Austrije Harald Marer koji smatra da je ekonomska situacija, zbog energetske krize, teža nego za vreme pandemije i kritikuje Evropsku komisiju da je, prilikom uvođenja sankcija protiv Rusije, "razmišljala samo jednom polovinom mozga".

-Ako se preduzeća moraju zatvarati, jer Komisija smatra da je "previše nobl i predobra" da promeni dizajn cene struje onda je to jedna vrsta atentata na celokupnu evropsku konkurentnost, rekao je Marer austrijskom radiju "Oe1".

On je podsetio i da je još od proleća upozoravano da bi moglo doći do takve situacije ako se ne bude na vreme na evropskom nivou delovalo. Evropskoj komisiji prebacuje da je sankcije uvela bez ikakvih potrebnih propratnih mera.

Dojučerašnji britanski premijer Boris Džonson je tokom posete Kijevu rekao da će domaćinstva širom Evrope morati da se suoče sa skokom cena troškova života i da istovremeno nastave da podržavaju Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije. U Britaniji je, inače, ove godine zabeležena najviša stopa inflacije u poslednje 42 godine, a Banka Engleske je saopštila da je glavni razlog povećanje računa za struju i gas.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je nedavno da Berlin mora da podrži Ukrajinu, čak i ako Nemci izađu na ulice zbog rastućih cena energenata. Dodala je da će sankcije Rusiji ostati na snazi i tokom zime, čak i ako političari budu suočeni sa nezadovoljnim građanima.

Zapadnim vlastodršcima dobrobit njihovih građana ne znači mnogo, te rade i protiv njih kako bi zadovoljili globalnu politiku i interese NATO alijanse.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike