Nedelja usred srede: Rastu tenzije i kriza zbog sukoba u Ukrajini, otvoren Klinički centar, Srpkinja u svom stanu u Prištini

02.03.2022

18:46

0

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je predsedničke izbore za 3. april

Nedelja usred srede: Rastu tenzije i kriza zbog sukoba u Ukrajini, otvoren Klinički centar, Srpkinja u svom stanu u Prištini
nedelja sreda 0203a - Copyright 24sedam/JSJ/Tanjug/Tara Radovanović

Burna je nedelja u svetu zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, a državno rukovodstvo Srbije naporno radi na tome da ublaži posledice krize koja zahvata svet.

Predsednik Srbije prisustvovao je svečanom otvaranju dela Kliničkog centra Srbije u koji je uloženo 260 miliona evra.

Suze radosnice Srpkinje u Prištini koja je posle 22 godine ponovo ušla u svoj stan.

Tenzije zbog rata u Ukrajini rastu, kriza sve izvesnija

Savet za nacionalnu bezbednost, kojem je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, doneo je odluku povodom novonastale situacije u Ukrajini da Srbija podržava teritorijalni integritet te zemlje, ali da se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije. On je dodao da je Srbija suočena sa brojnim problemima, kao i pritiscima.

Ti pritisci dolaze iz Evrope i SAD, a ogledaju se u tome što se od Srbije zahteva da uvede sankcije Rusiji. 

Tako je američka ambasada podelila mapu Evrope na kojoj je jasno naznačeno da samo Srbija i Belorusija nisu uvele sankcije Rusiji. Evroparlamentarci Vladimir Bilčik i Tanja Fajon jasno su uputili poziv Srbiji da to učini.

Karl Bilt, švedski diplomata, bivši premijer te zemlje i nekadašnji predstavnik EU za bivšu Jugoslaviju, zatražio je javno na svom tviter-nalogu da Srbija ne bude primljena u Evropsku uniju.

Srbija se suočava i sa obaveštajnim ratom, te dezinformacijama koje služe za napade na našu zemlju i slabljenje njene trenutne situacije.

I dok se sukob produbljuje u Ukrajini, svet Rusiji uvodi sankcije, udaljava njene sportiste sa svetskih takmičenja, zabranjuje avio-letove, a Priština pokušava da iskoristi situaciju, te njeni zvaničnici svakodnevno iznose lažne i teške optužbe na račun Beograda. Tamošnji zvaničnici ove laži zapravo plasiraju kako bi tražili od zapadnih zemalja da budu primljeni u NATO

I dok lažno optužuje Srbiju da izaziva sukob na KiM, Priština zapravo podiže tenzije postavljanjem baze u blizini administrativnog prelaza Brnjak. Aljbin Kurti najavljuje osnivanje fonda bezbednosti preko kojeg će biti prikupljana sredstva za tzv. kosovske bezbednosne snage.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

Predsednik Vučić je istakao povodom postavljanja kontejnera i pojačavanja ljudstva kosovske policije na administrativnim prelazima da sve prati, ali da ne želi da pristane na igru provokacija.

On je dodao i da su, usled ukrajinske krize i velikog pritiska, protekli dani za njega bili noćna mora, najteži u njegovom dosadašnjem profesionalnom radu.

S toga je predsednik Srbije najavio hitne mere, kako bi zaštitio Srbiju i građane naše zemlje.

Otvoren Klinički centar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju Kliničkog centra Srbije nakon završene prve faze radova. Prvi pacijenti moći će da budu smešteni od 15. marta. 

Na jednoj od zgrada će biti i helidrom, što će omogućiti brz i efikasan transport pacijenata, kao i njihovo zbrinjavanje.

 

Nova zgrada opremljena je i sa tri magnetne rezonance, šest skenera, te 12 rendgen aparata. U novom Kliničkom centru sve je digitalizovano i umreženo. Vučić je istakao da je za Klinički centar izdvojeno čak 260 miliona evra.

Raspisani predsednički izbori

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je danas predsedničke izbore za 3. april

On je napomenuo da stranke ili drugi predlagači imaju pravo da predlažu svoje kandidate do 12. marta u ponoć.

TANJUG/ Sava Radovanović
 

 

- To važi i za ostale izbore. Ove godine je usaglašen rok za prijavu lista za parlamentarne i predsedničke izbore. Danas počinju izborne radnje - rekao je Dačić, poželevši svima da izbori proteknu u demokratskoj atmosferi, te da svi učesnici doprinesu političkoj stabilnosti i budućnosti Srbije i njenih građana.

Srpkinja posle 22 godine ušla u svoj stan u Prištini

Marija Novaković se vratila u dom u kojem je odrasla. Posle 22 godine otkad je bila prinuđena da ga napusti, ona je konačno ponovo prešla prag roditeljskog doma u Prištini. 

Protekle 22 godine živela je u Blacu, Prokuplju, Batočini, Beogradu, ali ju je srce uvek vuklo korenima i prištinskim ulicama.  

 

Danas joj je, kaže, duša na mestu - konačno je dobila ključeve od stana.  

- Bože, moja kuća - govorila je Marija kroz suze, ulazeći u svoj stan sa majkom Slavicom, dok su se novinarske ekipe, među kojima je bila i ekipa 24sedam, tiskale da snime svaki detalj. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike