Sraman zahtev švedskog diplomate: Karl Bilt traži da Srbija ne bude primljena u EU

27.02.2022

15:16

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je pre dva dana, a Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila je zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa situacijom u Ukrajini

Sraman zahtev švedskog diplomate: Karl Bilt traži da Srbija ne bude primljena u EU
Karl Bilt - Copyright Profimedia

Karl Bilt, švedski diplomata, bivši premijer te zemlje i nekadašnji predstavnik EU za bivšu Jugoslaviju, zatražio je javno na svom Tviter nalogu da Srbija ne bude primljena u Evropsku uniju.

Naime, on je ovo zatražio komentarišući zvanični stav Srbije, da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

- Ovim stavom Srbija se de fakto diskvalifikovala iz EU procesa pristupanja. Ne bi trebalo da bude mesta za nove EU članove koji ne dele naše osnovne vrednosti i interese, napisao je Bilt.

 

 

On je ovaj stav izneo reagujući na objavu novinara Majkla Martensa koji je zapravo izvukao iz konteksta ovaj stav, napominjući samo da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je pre dva dana, a Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila je zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa situacijom u Ukrajini.

U 15 tačaka usvojenog zaključka ocenjeno je da Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope, da je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, ali kao država koja je u bliskoj prošlosti iskusila sankcije Zapada i čiji sunarodnici u Republici Srpskoj danas trpe sankcije, Srbija smatra da nije njen vitalni politički i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi, pa ni njenim predstavnicima ili privrednim subjektima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike