Vučić saopštio zvanični stav Srbije: Poštujemo pun teritorijalni integritet Ukrajine, nećemo uvoditi sankcije Rusiji

25.02.2022

18:00

0

Predsednik Vučić je predsedavao je danas Savetom za nacionalnu bezbednost

Vučić saopštio zvanični stav Srbije: Poštujemo pun teritorijalni integritet Ukrajine, nećemo uvoditi sankcije Rusiji
Tan2022-2-25_18361612_3 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima govoreći o krizi u Ukrajini. Predsednik je izneo zvanični stav Srbije o tom problemu, ali se i osvrnuo i na situaciju u regionu.

Pored predsednika obraćanju su prisistvovalii premijerka Ana Brnabić i predsednik Skupštine Ivica Dačić.

- Za Srbiju su teški dani iz mnogo razloga. Imajući sve u vidu, prethodnih dana uspeli smo da zauzmemo zajednički i jedinstven stav po pitanju krize, našeg delovanja, reakcije i postupaka koje naši državni organi treba da preduzmu, kaže Vučić.

Dodaje da je Srbija bila suočena sa brojnim problemima, kao i sa brojnim pritiscima, "gotovo neskrivenim".

- Uprkos tome doneli smo odluku hladne glave i u najboljem interesu Srbije. Verujemo da poštovanje normi međunarodnog prava znači dodatno snaženje naše pozicije u odbrani naših interesa, kaže Vučić, a onda je pročitao zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Reći ću samo da je bilo i mnogo laži u medijima u Srbiji i regionu, da sam se zapitao zašto neko toliko želi da gleda u naše dvorište, i da li je moguće da, zato što ne mogu da učine nešto na drugom planu, žele da nam napakoste. Razmere tih laži ću izneti posle čitanja zaključka, kaže Vučić.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

 

 

Predsednik je zatim pročitao zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost:

Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednosti:

1. Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina su za Srbiju oduvek prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju.

2. Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija iz 1975. godine, kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica.

3. Polazeći od člana 16. Ustava Srbije, koji predviđa da spoljna politika Srbije počiva na opštepriznatim pravilima i principima međunarodnog prava, jedan od osnovnih principa spoljne politike Srbije jeste i dosledno poštovanje nepovredivosti teritorijalnog integriteta suverenih država.

Kao što je posvećena očuvanju suverenosti i celine svoje teritorije, Republika Srbija se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država i principa da se granica mogu menjati isključivo u skladu sa pravilima međunarodnog prava.

4. Srbija je uvek vodila odgovornu i principijelnu spoljnu politiku i skupo je platila svoju privrženost principima i pravilima međunarodnog prava, uključujući tu i načelo teritorijalnog integriteta, jer je zbog nastojanja da sačuva svoj teritorijalni integritet na kraju 20. veka bila izložena, ne samo restriktivnim merama, već i agresiji 19 država NATO. Uprkos svemu tome, pozicija Srbije u međunarodnim odnosima uvek je bila i ostala pravno i politički besprekorna, odgovorna i principijelna. Republici Srbiji se zbog njene doslednosti u poštovanju principa međunarodnog prava ne može uputiti bilo kakav prigovor.

5. U skladu sa svojom dosadašnjom politikom zalaganja za dosledno i principijelno poštovanje načela međunarodnog prava, te nepovredivosti granica, Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine.

6. Temeljno načelo savremenog međunarodnog prava jeste načelo mirnog rešavanja sporova i uzdržavanja od pretnje i upotrebe oružane sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti, ma koje države i na bilo koji način koji nije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija. Rukovodeći se osnovnim principima na kojima temelji svoju spoljnu politiku Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu.

7. Srbija, bez obzira na provokacije koje neretko dolaze iz zemalja i entiteta na zapadnom Balkanu, ostaje dosledna poštovanju načela iz svog Ustava da svoju spoljnu politiku temelji na opšteprihvaćenim prinicipima i pravilima međunarodnog prava i permanentno se zalaže da se poštuju upravo ta načela i da se po svaku cenu sačuva mir u regionu. Srbija smatra da je očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja, kako za napredak njene ekonomije, tako i za biološki opstanak njenih građana. Upravo zbog toga politika Srbije mora da bude još pažljivija i popustljivija prema neodgovornim izjavama i postupcima koji dolaze iz regiona jer očuvanje mira predstavlja vitalni interes srpskog naroda i građana Srbije.

8. Polazeći od toga da je njena osnovna dužnost da sve svoje snage posveti očuvanju mira i blagostanja svojih građana, Srbija će se prilikom razmatranja potrebe da se eventualno donesu restriktivne mere ili sankcije protiv bilo koje države, uključujući Rusku Federaciju, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa. Kao država koja je u bliskoj prošlosti iskusila sankcije Zapada i čiji sunarodnici u Republici Srpskoj danas trpe sankcije, Srbija smatra da nije njen vitalni politički i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi, pa ni njenim predstavnicima ili privrednim subjektima.

9. Polazeći od principa vojne neutralnosti Srbije, a imajući u vidu strahovite pritiske kojima je država izložena, potrebno je da se sve planske i vežbovne aktivnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sa stranim partnerima odmah prekinu, kao i da se takve aktivnosti ne preduzimaju do daljnjeg.

10. U skladu sa članom 13. Ustava Srbije, koji predviđa obavezu države da štiti interese svojih državljana u inostranstvu, Ministarstvo spoljnih poslova će u saradnji s drugim nadležnim državnim organima preduzeti sve zakonom predviđene mere da zaštiti bezbednost državljana Srbije koji borave u Ukrajini.

11. Upozoravaju se svi državni organi i zvaničnici Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdržavaju od podstrekivanja i pomaganja pojedincima da učestvuju u sukobima na istoku Evrope. Nadležni državni organi će preduzeti sve mere da spreče učešće građana Srbije, tzv. dobrovoljaca, u sukobima na istoku Evrope i sankcionisaće sve građane koji se ne budu pridržavali zakonskih zabrana iz čl. 386a i 386b Krivičnog zakonika.

12. Srbija će, razume se, pružiti svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom narodu i stanovništvu Ukrajine.

13. Nadležni državni organi će u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeti sve mere da u vremenu pred nama obezbede da građani i privreda budu snabdeveni potrebnom količinom energenata, naftom i naftnim derivatima, gasom, ali i hranom i drugim potrepštinama neophodnim za pristojan i dostojanstven život.

14. Ministarstvo spoljnih poslova će sa ovim Zaključkom upoznati diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu i dati im instrukcije da se u svom delovanju strogo pridržavaju ovog zaključka.

15. Ovaj zaključak, radi realizacije dostaviti Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Generalštabu Vojske Srbije, Bezbednosno-informativnoj agenciji, Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji.

Predsednik je sumirao zaključke

- Srbija dobro razume svoje potrebe i, bez obzira na to šta bi neko želeo, Srbija ima svoje interese i poštuje tradicionalna prijateljstva i ne zaboravlja šta se dešavalo u svim godinama koje su prethodile krizi. Ovo ponašanje je odgovorno, nismo jurili, već smo ozbiljno odgovorili u ova teška vremena, znajući da se ovaj odgovor mnogima neće dopasti. Uradili smo najbolju moguću stvar za našju zemlju i doneli najbolju moguću odluku,kaže predsednik.

- Želimo da čuvamo svoj narod, govoreći u svakom trenutku šta je međuanrodno pravo, ujedno poštujući dugo građena prijateljstva. Mislim da svaki građanin Srbije shvata koliko je truda uloženo u svako slovo, koliko je pažnje posvećeno da se Srbiji zaštite interesi. Pozivam građane da budu ujedinjeni, nisu nam potrebne scene iz "Tri karte za Holivud". Moramo da imamo jednu stranu, a ta strana je Srbija, rekao je Vučić i dodao:

- Svi treba da stanemo iza svoje trobojke, da zajedno razvijamo zemlju i da imamo što više otvorenih fabrika i što više uspeha u budućnosti.

Kada je reč o sastanku sa patrijarhom Porfirijem, Vučić je rekao da je razgovor bio bratski, da ga je upoznao sa dešavanjima i zamolio za mišljenje, stav i savet.

 - Pročitao sam mu zaključke i ukazao na sve sa čime se suočavamo. O njegovim stavovima, on će najbolje govoriti, a ja sam svoj posao obavio,rekao je Vučić.

 
TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

 

Pitanja novinara 

Odgovarajući na pitanja novinara o neuvođenju sankcija Rusiji i pritiscima iz EU, Vučić je rekao da je fon Kramon rekla da ne smemo da govorimo o narušavanju integriteta Ukrajine, ali ipak smemo.

- Nanosili su nam tešku štetu tajkunski mediji, koji su govorili da Srbija neće da podrži teritorijalni integritet Ukrajine. To nam je nanelo veliku štetu. To su potom prenosili i regionalni mediji, u Sarajevu, Zagrebu, takođe tajkunski. Kroz najbrutalnije laži naneli su nam veliku štetu, rekao je Vučić.

Prema fon Kramonovoj se, kaže, odnosio džentlmenski, ali da je "krajnje vreme da postane odgovornija, da se uozbilji, ili da barem ne govori gluposti".

- A to redovno radi, i nije slučajno postala albanska ikona na KiM i ikona onih koji bi u Srbiji da učine sve protiv svoje zemlje, ističe predsednik, dodajući da je lekovito da jedni drugima u lice govorimo šta mislimo.

Zapitao je kako je moguće uvesti preko noći sankcije Rusiji, kako bismo se dodvorili EU. 

- Oni su nas sačuvali 2015. u SB UN, da li imamo pravo da to zaboravimo? Oni su danas u SB UN gotovo jedini garant očuvanja Rezolucije 1244. Kada bismo uveli sankcije, sutra ne bi bilo ni Rezolucije ni ničega. Da ne kažem da to ne bi bilo fer prema ljudima koji nikada nisu ništa uradili našoj zemlji. Nije fer ni prema Ukrajini koja nam nikad ništa nije učinila. Zato i jesmo u teškoj poziciji, istakao je Vučić.

Dodaje da postoji još jedan problem - oni koji ne smeju ništa da kažu Rusiji, govore Srbiji.

- Rusiji ne mogu ništa, pa gledaju šta mogu nama. Sve veliki junaci. Kad ne mogu da se iživljavaju na jakom, traže slabe. To je suština čitave moralne vertikale o kojoj govorim. Na kraju, sav pritisak biće na maloj Srbiji, jer nad Srbijom nekom može da se iživljava, a nad Rusijom očigledno ne, ističe Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

 

Na pitanje kako će se Srbija izboriti sa pritiscima, Vučić kaže da je predsednik još 3-4 dana i da je njegov posao bio da sačuva Srbiju, da preuzme najveći deo pritiska i da nije nimalo uplašen. Razgovori prethodnih dana bili su, kaže, teški, najteži u poslednjih 8 i po-9 godina.

- Ne pamtim tako teške razogovore. Od promene Briselskog sporazuma, od tih razgovvora. Ali izborićemo se, nego šta. Neće biti lako, ali hoćemo,rekao je Vučić.

Ističe da će Srbija nastaviti da radi, da se nalazimo na evropskom putu, a ujedno nećemo hrliti u neprijateljstva jer neko to od nas traži.

- Uradili smo puno da obezbedimo sve za zemlju, od energenata do hrane. Kukuruza ima za narednih 6 meseci, sve što je bilo kuhinjske soli kupili smo, imamo dugotrajnog mleka za 60-90 dana, kupili smo mnogo pirinča, obezbedili smo ulje, melko u prahu, dugutrajno mleko. Naši magacini su puni, magacini su u Šidu, Mitrovici, Pazovi... Imamo svega,rekao je Vučić.

Predsednik ističe da nema problema sa snabdevanjem i cenama.

Kada je reč o energentima i njihovim rezervama, Vučić kaže da i njih ima dovoljno, a da premijerka Ana Brnabić radi na maksimalnom popunjavanju skladišta i kapaciteta.

Na pitanje kako će EU odgovoriti na neuvođenje sankcija Rusiji, posebno ako se uzme u obzir da je Srbija na putu ka EU, Vučić kaže da je uvek suština u tome kako optužiti Srbiju, i da su tajkunski mediji vodili kampanju u kojoj su isticali da Srbija neće priznati teriotorijalnu celovitost Ukrajine.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

 

- Vi glasajte za predsednike koji hoće da uvedu sankcije Rusiji, a baš bih da ih pitam kako će narodu tri dana kasnije da objasne kada im Rusija kaže da ne podržava naš teritorijalni integritet u SB UN. Ti ljudi se ipak bore za našu zemlju. Ja sam predvideo šta će da se dogodi, i onaj ko me je slušao je to i video. To sam govorio i evropskim i svetskim liderima i pitam vas da li je moguće da pronađete bolje rešenje i lakše rešenje? Utrošili smo mnogo truda i energije, mnogo neprospavanih noći, u ovaj zaključak. Nismo mi ovo bezveze sastavljali, ne promišljajući o svakom detalju.

Pitanje odgovornosti i ozbiljnosti je, ističe, od najvećeg značaja, a podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, kako kaže, nije pogrešna. 

- Uspeli smo da dovedemo Srbiju dotle da je najbrže rastuća ekonomija u Evropi i zato nam je mir najpotrebniji. To čini Srbiju da raste. Ja drugo rešenje ne vidim. To je naša odluka, a ako tražite krivca, evo, ja sam kriv. Da sam mislio drugačije, verovatno bi danas imali sankcije Rusiji. Dakle, ako treba nekog da kritikuju, neka upute to na moj račun, a ne na račun nekog drugog, poručio je Vučić.

Dačić: Naša odluka je državno visokoodgovorna

Iako nije član Saveta za nacionalnu bezbednost, Ivica Dačić je prisustvovao sednicama na poziv predsednika Vučića.

- Za mene nema nikakve dileme, mi imamo jedan interes - a to je Srbija. Nije naš zadatak da postupamo kako drugi od nas očekuju. Nije naša uloga da ratujemo ni za Rusiju ni za Ukrajinu. Amerikanci su čekali dve godine da ih napadne Japan da odluče da li će da učestvuju u Drugom svetskom ratu, a od nas očekuju da odlučimo u trenutku, naveo je Dačić.

- Naša odluka je državno visokoodgovorna, dodao je Dačić.

Kaže da je dužan izvinjenje Ivici Dačiću, jer je pod ogromnim pritiskom svih prethodnih dana, pa je čak i pogrešno razumeo šta mu je predsednik Skupštine govorio.

- I njega sam zamolio za izvinjenje i sve druge ljude. Mislio sam da sam navikao da najduže izdržim, a sad je sve nekako došlo dotle da smo jedva izgurali ono što smatramo vitalnim nacionalnim i državnim interesom. Tri knjige mogu da napišem o prethodna tri dana. Izvinjavam se zbog mrgud izgleda i tona i izvinjavam se svima,rekao je Vučić.

Na pitanje o prenošenju lažne vesti u pojedinim medijima, kaže da je užasnut i da drugu zemlju nemamo.

- Zašto to radite? Stopostotne neistine, apsolutne neistine! Ne razumem motiv, možda je najbolje da ljudi zaključe sami,kaže Vučić.

Na pitanje o prenošenju lažne vesti u pojedinim medijima, kaže da je užasnut i da drugu zemlju nemamo.

- Zašto to radite? Stopostotne neistine, apsolutne neistine! Ne razumem motiv, možda je najbolje da ljudi zaključe sami, pojasnio je Vučić.

Na ismevanje srpske vojske od strane hrvatskog predsednika, Vučić kaže da Srbija poštuje hrvatsku državu i vojsku, a da kada je reč o "pištoljima na vodu", njegov sin Vukan je tu šampion.

- Ima čak 19 pištolja na vodu i, ako ima neko takmičenje u tome, mi ćemo da pobedimo. Ali njih to ne brine, nego što po svim svetskim analizama, Srbija nije najslabija nego je malo jača. Dobro je da pokazujemo veće poštovanje jedni prema drugima, a naša vojska će biti sve snažnija i jača. Ako su u pitanju pištolji na vodu, onda ne razumem otkud toliko tektova o naoružavanju Vučića, odnosno "malog Putina" kako me zovu,rekao je predsednik.

 

Predsednik Vučić je predsedavao je danas Savetom za nacionalnu bezbednost, a sednica je održana u 16 časova. Ovo je druga održana sednica u dva dana.

Nakon toga Vučić je imao sastanak sa patrijarhom Porfirijem u zgradi Patrijaršije.

Juče je takođe održana sednica Saveta za nacionlnu bezbednost na kojoj su razmotreni problemi vezani za krizu u Ukrajini, ali i problemi u regionu. Nakon sednice odlučeno je da se neće iznositi zvanični stav Srbije pre današnje sednice.

Takođe juče je održana vanredna sednica Vlade Srbije kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, te se obratio Ministrima u Vladi.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike