Prvi takve vrste u regionu: "Da Vinči" hirurški robot u Kliničkom centru Srbije (FOTO/VIDEO)

27.02.2022

21:46

0

Trodimenzionalna kamera koju koristi sistem olakšava pristup delovima koje nije moguće videti golim okom

Prvi takve vrste u regionu: "Da Vinči" hirurški robot u Kliničkom centru Srbije (FOTO/VIDEO)
Verywell Health

Hirurški robot „da Vinči“ instaliran je u danas u novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, prvi takve vrste u regionu. Tokom proteklih godina država Srbija ulaže značajna novčana sredstav u zdravstvo i zdravstveni sistem, u njegovo unapređenje i osavremenjavanje, a za korist svih građana.

Šta je da Vinči hirurški robot?

Ovaj robot, nazvan po renesansnom naučniku Leonardu da Vinčiju, ima četiri robotske ruke sa kojima može da uklonili kancerogeno tkivo iz pluća, grla, prostate i slezine pacijenta, a moguće je obavljati i ugradnju bajpasa.

State health journal
 

 

Robotski sistem “da Vinči” je izuzetno skup, ali uzimajući u obzir brzinu intervencije, smanjenje rizika od infekcija, da nema postoperativnih komplikacija, eliminacija faktora ljudske greške, i veoma brz oporavak pacijenata nakon operacije, čine ovaj sistem izuzetno potrebnim. Saznanje da je država Srbija obezbedila jedan ovakav hirurški robot za državno zdravstvo pokazuje najveću posvećenost očuvanju zdravlja građana.

Kako radi „da Vinči“ hirurški robot:

Hirurški sistem “Da Vinci” se sastoji od nekoliko komponenti: hirurške konzole, pokretnog operacionog stola za pacijenta, 4 robotske poluge (ruke) kojima upravlja hirurg (jedna za upravljanje kamerom i tri poluge za upravljanje instrumentima), i 3D sistem visoke rezolucije kroz koju lekar posmatra unutrašnjost pacijenta.

Zglobni hirurški instrumenti su postavljeni na robotske poluge koje se uvode u telo pacijenta. Unutrašnja radna jedinica nalazi se u operacionoj sali i pomoću nje se izvodi operacija, dok je spoljašnja jedinica sa konzolama, tasterima i senzorima van operacione sale. Hirurg se zapravo nalazi van operacione sale i upravlja sićušnim rukama robota na kojima se nalaze svi potrebni instrumenti makaze, kauteri, ultrazvučni nož itd.

Ove sićušne „ruke“ imaju 7 stepeni prenosa, i zapravo imaju veću manevarsku moć nego ljudske ruke. Zbog svoje veličine ove sićušne „ruke“ mogu da dopru u delove tela koji bi ljudima bili nedostupni ili teže dostupni uz povređivanje okolnog tkiva, što bi dovelo do trauma nakon završene operacije.

Colorado Health
 

 

Da Vinči robot prepoznaje i filtrira podrhtavanja pokreta ruku hirurga, tako da se one ne prenose na vrhove instrumenata.

Trodimenzionalna kamera koju koristi sistem olakšava pristup delovima koje nije moguće videti golim okom i daje stvarnu stereo sliku koja se prenosi na hiruršku konzolu.

Jedna od glavnih prednosti ovog sistema operacija je, pored uštede vremena, smanjenja krvarenja kod pacijenta, brže zarastanje rana i minimalno invazivna hirurgija koja može da se odvija na daljinu.

da Vinci Surgical System
 

 

U KCS se pored „da Vinčija“ nalaze i:

30 operacionih sala
oko 300 kreveta na intenzivnoj nezi
četiri skenera
tri magnetne rezonance
12 rendgena
četiri angiosale
odeljenje nuklearne medicine
Urgentni centar
deo hirurgije
plastična hirurgija
endokrina hirurgija
neurologija
hematologija
gastroenterologija
ortopedija
kardiohirurgija

 

 

Bonus video

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi