Klinički centar vredan 260 miliona evra: "Najmodernije opremljene sale, pacijenti iz unutrašnjosti stizaće za 50 minuta helikopterom" (FOTO)

27.02.2022

06:39 >> 10:51

0

Otvaranje novog dela bolnice obezbediće 400 novih radnih mesta

Klinički centar vredan 260 miliona evra: "Najmodernije opremljene sale, pacijenti iz unutrašnjosti stizaće za 50 minuta helikopterom" (FOTO)
vučić - Copyright Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju Kliničkog centra Srbije nakon završene prve faze radova.

Na njegovu konstataciju da će prvi pacijenti moći da budu smešteni od 15. marta, ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da će se to desiti već naredne nedelje.

Direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac najavio je velike promene.

- Do sada smo imali preko 200 trauma mesečno, a samo dva mesta, sada ćemo imati 24. U ambulanti reanimacije se leče najteži pacijenti - istakao je Ercegovac.

Na Vučićevo pitanje da li imamo dovoljan broj lekara, doktori iz Kliničkog centra odgovaraju potvrdno.

- Ovde će odmah lekari dočekivati pacijente - dodali su.

 

Još jedna od novina je i da će Klinički centar Srbije sada imati dve garaže, a na jednoj od njih će biti i helidrom. To će omogućiti brz i efikasan transport pacijenata, kao i njihovo zbrinjavanje.

- Sletanje na urgentnu garažu će značajno kupiti vreme pacijentu - istakli su lekari, dok se predsednik nadovezao:

- Stižu nam "Pume", "Super pume", "H 145"... To ljudima spasava živote, znači da neko može da stigne iz Priboja za 45 minuta umesto za 4 sata - rekao je predsednik. 

Moderne sale

Tanjug
 

 

Vučić je zatim obišao operacionu salu koja je opremljena sa najsavremenijm aparatima.

Nova zgrada opremljena je i sa tri magnetne rezonance, šest skenera, te 12 rendgen aparata.

- Imamo reflektore sa kamerama koje će beležiti sve što se dešava prilikom operacije, pritom prikazujući sliku na ekranu, takođe imamo male kamerice koje će nam omogućiti da uočimo da li postoji unutrašnje krvarenje i bez operacije i potrebe za otvaranjem čoveka - objašnjava Zlatibor Lončar i dodaje:

- Sada će u sali odmah postojati uređaj koji beleži šta je od terapije dato pacijentu, više neće ni na to morati da se gubi vreme.

U novom Kliničkom centru sve je digitalizovano i umreženo.

Vučić je iskoristio priliku i da pita medicinske sestre i lekare kako im se čini novi deo zgrade, uz to, želeći im srećan rad.

- Drago mi je zbog vas lekara, ali i pre svega zbog naših građana. Takođe, većinski deo izgradnje plaćen je iz budžeta i na to sam ponosan, vrlo malo je iz kredita - istakao je Vučić.

Pored predsednika Vučića, otvaranju su prisustvovali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek, direktor KCS Milika Ašanin, direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac, kao i direktori klinika i zaposleni u KCS...

Istorijski dan

Prisutnima se obratio direktor Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin, ističući da je danas istorijski dan za srpsku medicinu.

- Prvo bih želeo da sa velikim zadovoljstvom i čašću pozdravim sve prisutne u ime svih lekara i mene lično. Danas je veliki dan za nas, jer se za više od pola veka otvara novi deo Kliničkog centra koji je savremen i moderan ne samo u regionu i Evropi, već i šire. Imaćemo tri magnetne rezonance, šest skenera, 12 rendgen aparata. Imaćemo Da Vinči robota koji služi za minimalno invazivnu hirurgiju - istakao je dr Ašanin i dodao:

- Ovo su neverovatne promene, nešto što nikada nismo imali. Bolnica je napravljena po meri pacijenata, imaće komfor koji nikada nije viđen u srpskom zdravstvu. U svakoj sobi će biti toalet, sobe će biti opremljene aparatima za kiseonik i još mnogim drugim. Neizmerno se zahvaljujem ministru Zlatiboru Lončaru i predsedniku za sve ono što su uradili za Klinički centar Srbije.

Izdvojeno 260 miliona evra

Tanjug
 

 

Vučić je istakao da je za ovaj Klinički centar izdvojeno čak 260 miliona evra.

- To su najmodernije opremljene sobe i sale. Mesto u kojem će naši lekari i sestre moći mnogo lagodnije da se osećaju i da imaju veći fokus na pacijente. Sve ovo košta 260 miliona evra, samo jedan Klinički centar Srbije. Onaj divni Klinički centar u Nišu je nešto manje od 50 miliona evra - rekao je predsednik.

On je dodao da je sledeći na redu Klinički centar Vojvodine.

- Sada radimo novi deo Kliničkog centra Vojvodine. Hoću da se zahvalim ljudima iz Evropske inicijativne banke koji su nam pomogli, ali i ljudima koji su verovali u nas da možemo da završimo ovaj Klinički centar. Veći je i moderniji od bilo kojeg u regionu. Sve pacijente koje smo slali u Solun, Beč i druge gradove na lečenje, više nećemo morati, jer sada imamo sve kod nas.

Predsednik je napomenuo da sada Klinički centar ima 640 mesta, ali i da je to malo.

- Radićemo i na tome. Imamo garažu i sa helidromom. Nastavićemo da ulažemo još, za petnaestak dana otvaramo Dedinje 2, pa Tiršovu 2. Planiramo i izgradnju najvećeg Instituta za onkologiju, a onda ćemo da vidimo šta ćemo sa neurologijom - istakao je predsednik.

Nova radna mesta

Na pitanje da li će biti novih radnih mesta, predsednik odgovara potvrdno.

- Biće zapošljavanja, imaćemo 400 mesta, ali i to je dodatni udar za naš budžet. Ipak, znamo da je to dobro ulaganje.

Crvena, narandžasta i žuta zona

Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova - nova kula Kliničkog centra Srbije, prostiraće se na 86.000 kvadratnih metara i 12 spratova.

Direktor UKCS dr Milika Ašanin ranije ove nedelje izjavio je da će u novoj kuli biti dostupno 825 bolničkih kreveta, koji će biti raspoređeni tako da će 231 krevet biti na jedinici intenzivne nege, 547 kreveta biće na jedinici poluintenzivnog lečenja i 47 kreveta u bolnici za dnevno lečenje.

- Urgentni prijem će prema ozbiljnosti bolesti pacijenta, odnosno, prema riziku koji ima i prioritetu lečenja biti lečen u tri zone: crvenoj, narandžastoj ili žutoj zoni. Ukupno ćemo imati 28 bolesničkih kreveta i želeo bih da kažem da smo mi ranije u Urgentnom centru imali takva samo dva mesta, vidite razliku u kapacitetima - istakao je dr Ašanin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike