Poštuju integritet Ukrajine, ali ne i Srbije? Ambasada SAD demonstrirala silu, ali joj Srbi nisu ostali dužni

01.03.2022

19:05

1

Objava Ambasade SAD u Srbiji izazvala mnogobrojne komentare svih onih koji nisu zaboravili NATO bombardovanje

Poštuju integritet Ukrajine, ali ne i Srbije? Ambasada SAD demonstrirala silu, ali joj Srbi nisu ostali dužni
rat ukrajina profimedia-0665598084 copy - Copyright 24sedam/AP Photo/Profimedia

Američka ambasada u Srbiji podelila je objavu uz mapu koju potpisuje Radio Slobodna Evropa, a koja pokazuje da su, uz BiH koja nije mogla da donese jedinstvenu odluku, Srbija i Belorusija jedine zemlje Evrope koje nisu osudile eskalaciju sukoba u Ukrajini i vojno prisustvo Rusije u toj zemlji. 

Svojim postom Ambasada SAD jasno i nedvosmisleno osuđuje odluke dveju suverenih zemalja, te poziva na navodno jedinstvo i podršku zbog "nelegalne i varvarske invazije". 

"Vreme je da svi zajedno pružimo podršku Ukrajini. Nelegalna i varvarska invazija Rusije na ovu državu mora biti osuđena", piše u objavi, uz koju ide i provokativna mapa.

 

 

Možda bi ta "nelegalna i varvarska invazija" mogla pre da se odnosi na "Milosrdnog anđela" iz 1999. godine kojeg Srbija i dalje pamti, te sumira posledice i oporavlja se. Žrtve, među kojima je i mala Milica, naravno, nikada neće zaboraviti, niti će iko to moći Srbiji i porodicama nastradalih da nadoknadi i nadomesti.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je pre nekoliko dana odluku Saveta za nacionalnu bezbednost da u skladu sa poštovanjem normi međunarodnog prava Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Ova objava američke ambasade izazvala je mnogobrojne komentare svih onih koji nisu zaboravili NATO bombardovanje  koje je izvedeno bez odobrenja SB UN, te su ponudili i svoje verzije mapa.

 

 

- Hvala što ste bili tako brižni i prema nama pre 23 godine - samo je jedan od komentara koji podsećaju na bombardovanje.

Drugi korisnik primećuje da je ista ambasada na istom nalogu pre samo dva dana pozdravila stav Srbije, a da se sada obrušila na nas.

 

 

Mnogi ne praštaju 1999. godinu i agresorsku akciju.

- Ako ovo nazivate nelegalnom i varvarskom invazijom, kako onda nazivate ovo, "legalno i prijateljsko" bombardovanje Jugoslavije 1999. godine? - pita jedan korisnik. 

Uz fotografiju mučkog napada na putnički voz u Grdeličkoj klisuri koji je izveden 12. aprila 1999. godine, a u kojem je nastradalo na desetine civila, dat je komentar: - Rusi uništili putnički voz, ubili 50 civila, među kojima i dete... Uh, ne čekajte, pa to je NATO uradio 1999. godine...

 

 

Naravno, ne treba posebno isticati da je na prikazanoj karti Kosovo zasebna država od Srbije, odvojena jasnom granicom, iako Srbija ne priznaje samoproglašenu nezavisnost južne pokrajine.

 

 

- Puna vam usta suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine ovih dana, ali zato ne poštujete teitorijalni integritet Srbije. Ironija, zar ne? - još jedan je u nizu komentara koji ilustruju sav besmisao navodne brige za međunarodno pravo, te njegovo flagrantno kršenje kada velikim silama to odgovara zarad njihovih interesa.

Događaje u Ukrajini možete pratiti u našem BLOGU UŽIVO

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike