Priština koristi eskalaciju u Ukrajini na najgnusniji način: Koliko je realan, a koliko opasan zahtev da pristupe NATO?

28.02.2022

19:10

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da zahtev Kosova da hitno postane član NATO nije ideja Albanaca sa Kosova već njihovih lobista iz SAD i EU

Priština koristi eskalaciju u Ukrajini na najgnusniji način: Koliko je realan, a koliko opasan zahtev da pristupe NATO?
ukrajina kosovo nato1 - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda/Profimedia

Od eskalacije sukoba u Ukrajini, zvaničnici iz Prištine na sve načine pokušavaju da skrenu pažnju na sebe, te, ako mogu, da je iskoriste da ostvare neke od svojih planova.

Tako je predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila da Kosovo i BiH treba što pre da postanu članice Severnoatlantske alijanse, posebno nakon krize u Ukrajini. Za njom je i ministar odbrane u privremenim prištinskim institucijama Armend Mehaj zatražio hitno članstvo Kosova u NATO i da Sjedinjene Američke Države uspostave stalnu bazu američkih snaga na Kosovu. Štaviše, on je putem objave na Fejsbuku pozvao sve države koje oklevaju da priznaju Kosovo, da to urade što pre.

Sličan poziv uputio je i bivši ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, te apelovao da vlada tzv. Kosova treba da odobri akcioni plan za članstvo u NATO. Učinili su to i mnogi drugi zvaničnici u Prištini.

Osnivač i predsedavajući Evropske inicijative za stabilnost Džerald Knaus smatra da je došlo vreme da Kosovo postane član Saveta Evrope, te apelovao da taj predlog bude stavljen na glasanje, budući, kako je napisao, da Kosovo podržava spoljnu politiku Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da zahtev Kosova da hitno postane član NATO nije ideja Albanaca sa Kosova već njihovih lobista iz SAD i EU, čime žele da nateraju zemlje EU, koje su članice NATO, da priznaju nezavisnost Kosova. 

Vučić je kao drugi razlog naveo pokušaj da se Srbija stavi pred svršeni čin, jer, kako kaže, tako neko želi da nam kaže: "Samo ste vi ostali da priznate Kosovo i nemate izbora."

- Ne mogu trenutno da procenim koliko je realna opasnost, ali nimalo naivna situacija za nas. Ali moja poruka građanima je da koliko god njih prizna Kosovo, i šta god oni radili, za razliku od njih Srbija će se držati međunarodnog javnog prava, Povelje UN, poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja, a to je Srbija, ne nekakvo Kosovo. Što znači, bez obzira na sve pritiske i ucene, na šta sve neko pomisli, Srbija će čuvati svoj teritorijalni integritet - poručio je on.

Za 24sedam analitičar Dragomir Anđelković podseća da Kosovo niti je prava država, niti ima pravu vojsku.

Printscreen / Youtube / Jutarnji Program TV Happy
Dragomir Anđelković

 

- Veliki broj zemalja ne priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova, niti ima zaokružene granice, a sve to su faktori koji ukazuju da je njihov prijem u NATO nerealan, jer to su prevashodno norme postojećih članica Alijanse - poručuje Anđelković.

On dodaje da je to propagandna priča.

- Srbija ne treba samo da gubi nerve, već da jasno uputi pismo članicama NATO u kojem bi ih obavestila na koje sve načine Albanci krše dogovore na Kosovu i Metohiji - zaključuje Anđelković.

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Ričard Grenel reagovao je danas na zahtev Prištine upućen SAD da dobiju stalnu američku vojnu bazu i članstvo u NATO i podsetio da je sadašnja vlada upravo odbila američku pomoć za gasovod. 

 

 

Grenel je krajem januara, takođe na Tviteru, naveo da je aktuelna vlada Kosova, koju predvodi Aljbin Kurti, odbila pomoć SAD za gas, što bi dramatično smanjilo cene.

- Narod treba da bude ljut - napisao je Grenel.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike