Novi pritisci na Srbiju: Bilčik i Fajon pozvali Srbiju da se uskladi sa EU sankcijama

02.03.2022

09:12

0

Evroparlamentarci očekuju da se Srbija u potpunosti uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije

Novi pritisci na Srbiju: Bilčik i Fajon pozvali Srbiju da se uskladi sa EU sankcijama
Fajon i Bilčik - Copyright AtaImages

Evroparlamentarci Vladimir Bilčik i Tanja Fajon pozvali su Srbiju da se ”u potpunosti” uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU ”uključujući i sankcije protiv režima u Rusiji”.

”Očekujemo da se Srbija u potpunosti uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, uključujući sankcije usvojene protiv režima u Rusiji. Ovo vidimo kao važan i hitan signal da Srbija podržava principe i vrednosti Evropske unije i da je posvećena zajedničkom radu sa evropskim partnerima u pravcu mira”, navode Bilčki i Fajon u zajedničkom saopštenju.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i šefica parlamentarne Delegacije za odnose sa Srbijom nakon usvajanja Rezolucije EP o ruskoj agresiji na Ukrajinu, poručuju da je jedinstvo međunarodne zajednice u suprotstavljanju Putinovoj agresiji na Ukrajinu od suštinskog značaja za svaki pokušaj da se podstakne mir i da se izbegne širenje rata Kremlja.

Bilčik i Fajon zaključuju da se međunarodna situacija dramatično promenila od prošle nedelje i da "nema mesta za povlađivanje agresoru".

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost saopštio je stav države da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike