Premijerka Brnabić: Sramotno je što su Srbiju tužili za nesaradnju s Hagom

09.06.2021

05:45

0

Vjerica Radeta i Petar Jojić nisu optuženi za ratne zločine, za uticanje na svedoke, već su optuženi za nepoštovanje suda, kazala je Brnabić

Premijerka Brnabić: Sramotno je što su Srbiju tužili za nesaradnju s Hagom
Copyright Printscreen/Pink

Sramotno je to što je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove tužio Srbiju Savetu bezbednosti UN za nedostatak saradnje u slučaju radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, ocenila je sinoć premijerka Srbije Ana Brnabić.

-Vjerica Radeta i Petar Jojić nisu optuženi za ratne zločine, za uticanje na svedoke, već su optuženi za nepoštovanje suda- kazala je Brnabić za TV Pink.

Brnabić je podsetila da se Srbija obavezala da će Haškom tribunalu isporučivati optužene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, ali ne i za nepoštovanje suda i dodala da je isporučila 45 od 46 optuženih, jer se Vlajko Stojiljković ubio.

Uz to, kako kaže, postoji i odluka Višeg suda u našoj zemlji prema kojoj ne postoji pravni osnov da budu izručeni.

-Neverovatno je to da je ključna tema sednice SB UN izručenje Radete i Jojića”, kazala je.

Dodala je da izručenje podrazumeva da prvo budu uhapšeni, što ona kao premijerka prema našim zakonima ne može da učini.

-Moram da poštujem odluke domaćih sudova -ističe Brnabić i dodaje da međunarodna zajednica s jedne strane insistira na vladavini prava, a sa druge traži od nje da selektivno primenjuje odluke suda.

Članovi SRS-a Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanje suda, odnosno da su zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a i Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svedoka pod pseudonimima W1 i W2, koji su, prema tvrdnjama haškog tužilaštva, bili pod pritiskom da svedoče u korist Šešelja i da su za to od SRS-a uzeli novac.

Pročitajte još

U junu 2018. godine turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio je da slučaj bude predat Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete, koji je bio na snazi od 2015. godine.

Naknadno, krajem februara 2020. godine, Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je odluku sudije Mehanizma da se Radeti i Jojiću ipak sudi u Hagu, a ne u Srbiji, kako je ranije bilo odlučeno.

Prva odluka iz 2018. godine, kojom je bilo odlučeno da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji, poništena je po žalbi “prijatelja tužiteljstva”, koji je isticao da su ključni svedoci u tom predmetu izjavili kako neće svedočiti bude li suđenje održano u Srbiji, zbog “zabrinutosti za svoju i sigurnost svojih porodica”.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike