Nedelja usred srede: O izborima na jesen, Novak No1, napadi na KiM, Srebrenica "adut" protiv Srbije

15.07.2021

18:39 >> 05:38

0

Analitičari tumače da će priznanje navodnog genocida u Srebrenici postati i uslov za evrointegracije Srbije

Nedelja usred srede: O izborima na jesen, Novak No1, napadi na KiM, Srebrenica "adut" protiv Srbije
Copyright Tanjug/Rade Prelić, Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, Alberto Pezzali, 24sedam/Katarina Mihajlović,

Dijalog se nastavlja, ali pokušaje da se odnosi Beograda i Prištine normalizuju, narušavaju sve učestaliji napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji.

I stranke nastavljaju dogovore oko izbornih uslova, a evroparlamentarci uključujeni u razgovore najavljuju za septembar predlog kompromisa.

Srebrenica iz godine u godinu od godišnjice obeležavanja zločina prerasta u političko pitanje, a analitičari tumače da će priznanje genocida postati i uslov za evrointegracije.

Imali su Srbi ove nedelje i razlog da se raduju. Jer, Novak je ispisao istoriju.

Dijalog Beograda i Prištine

Zakazan je i novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu. Kako je najavio portparol Evropske unije Peter Stano, on će biti održan u ponedeljak 19. jula.

Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti, Tanjug/Dragan Kujundžić/Profimedia

Stano je ocenio da će fokus narednog susreta, kojim će rukovoditi Miroslav Lajčak, biti na postignutom napretku i narednim koracima. Dijalog Beograda i Prištine počeo je 2011. godine u Briselu.

pročitajte još

U poseti Srbiji prethodne nedelje bio je mađarski premijer Viktor Orban i to u trenutku kada je u žiži interesovanja zbog neobičnog oglasa punih kritike na račun EU koje je objavljivao u najpoznatijim medijima širom kontinenta, u kojem se, između ostalog, zalaže i za prijem Srbije u EU.

Viktor Orban i Aleksandar Vučić, Tanjug/Dragan Kujundžić

U tekstu se nalazi sedam predloga, od kojih se poslednja tačka tiče Srbije i glasi: “Srbija mora, kao članica, biti primljena u EU.”

pročitajte još

Premijer Mađarske poručio je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da nedvosmisleno podržava Srbiju i njeno članstvo u EU, jer iza Srbije stoji čitav Zapadni Balkan, te da je mnogo veći interes EU za članstvo Srbije nego interes Srbije.

Međustranački dijalog

U Beogradu je završena i druga runda međustranačkog dijaloga sa evroparlamentarcima, sa kojima se sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je sledeći sastanak zakazan za 17. i 18. septembar.

pročitajte još

Do tada bi trebalo da svi predlozi budu razmotreni, te da se na jesen dobije konačna verzija onoga što bi bili prihvatljivi uslovi i za vlast i za opoziciju.

– Važno je da predlozi budu realistični, prihvatljivi, ostvarivi i održivi i ukoliko se tako budemo ponašali mislim da ćemo ostvariti glavni zadatak da svi izađu na izbore, rekao je Dačić.

Evropska poslanica Tanja Fajon rekla je da je tokom dvodnevnog sastanka bila dobra i ohrabrujuća atmosfera, da je bila duga rasprava oko slobode medija i da je to sigurno veliki izazov.

Međustranački dijalog, Tanjug//Rade Prelić

– Zato želimo da stvorimo uslove da sve političke partije izađu na izbore i da građani imaju poštene izbore, kazala je Fajon.

pročitajte još

Evroposlanik Vladimir Bilčik izrazio je nadu da neće biti bojkota izbora, navodeći da pomaka u razgovorima ima.

On je istakao da dijalog odražava podršku Srbije na putu ka EU i da ceni to što je Srbija posvećana evropskoj pespektivi.

Nada se da će u septembru biti, kako kaže, dobrih rezultata.

Srebrenica

U Memorijalnom centru Srebrenica Potočari održana je centralna manifestacija obeležavanja 26 godina od zločina počinjenog tokom građanskog rata u BiH, kojem su prisustvovali zvaničnici i diplomatski predstavnici, dok su se neki prisutnima obratili video porukama. Ovim povodom, u zajedničkom saopštenju šefa diplomatije EU, Žozepa Borelja i komesara za proširenje, Olivera Varheija, podseća se na “zajedničku dužnost sećanja” i ukazuje da u Evropi “nema mesta za poricanje genocida”.

pročitajte još

-U Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi, poručuje se u saopštenju.

Ovakve poruke analitičari u Srbiji smatraju uslovljavanjem za dalje evrointegracije.

-Zapad je svestan da je konstrukcija o navodnom genocidu u Srebrenici neodrživa i zato je brani pojačanim pritiscima na Srbiju, kaže analitičar Dragomir Anđelković i navodi da je Srbiji, povodom obeležavanja godišnjice ratnih dešavanja u Srebrenici, poslata poruka da u EU nema mesta ako ne prihvati “plasiranu laž o navodnom genocidu u Srebrenici”.

Dragomir Anđelković, Tanjug/Dimitrije Goll

Cilj je, dodaje, da se izvrši pritisak na Srbiju, ali i druge u regionu i šire koji ne prihvataju neistinu o Srebrenici kako bi je učvrstili.

-Ako svi zaćute, u strahu od sankcija ili stigmatizacije, onda će laž zaživeti. A ta laž je zapadu bitna jer je kamen temeljac politike koju su vodili i ako se taj kamen ukloni, mnoge druge laži, od Račka pa nadalje bi se urušile. Zato se laž o Srebrenici toliko brani i vrše veliki pritisci na Srbiju, kaže Anđelković.

pročitajte još

S druge strane, dodaje, prećutkuju se zločini počinjeni nad Srbima u Podrinju tokom rata u BiH i da o njima jedino govore u Srbiji i Rusiji, dok ih ostali konstantno ignorišu.

Mišljenja je da zapad stoji i iza rezolucija o navodnom genocidu koje su usvojene u Prištini i Podgorici i da se tako stvara “zid” oko Srbije.

-Zamislite situaciju da sve države oko nas, i Kosovo kao entitet pod pokroviteljstvom UN, imaju takvo zakonodavstvo, svako ko u Srbiji iznese istinu o Srebrenici, mogao bi da odgovara čim zakorači preko granica naše zemlje, navodi Anđelković.

Da odnos prema Srebrenici postaje politički kriterijum koji će ubuduće uslovljavati evrointegracije Srbije, kaže i nekadašnji diplomata Zoran Milivojević uz ocenu da su na delu pokušaji da se na temi genocida uspostavi nova politička platforma koja bi opteretila i otvorila nova pitanja u dijalogu Beograda i Prištine sa ciljem da se oslabi pozicija Srbije u pregovorima o KiM.

Zoran Milivojević, Tanjug/Sava Radovanović

Milivojević kaže da je obeležavanje godišnjice događaja u Srebrenici tokom građanskog rata u BiH ove godine bilo naglašenije i da izjave zapadnih zvaničnika pokazuju da se to pitanje politizuje i da odnos prema toj temi postaje kriterijum političkog karaktera za tzv. pomirenje u regionu, ali i proces evrointegracija.

Da nismo svi ravnopravni, međutim, govori odnos prema srpskim žrtvama i činjenica da ambasadori koji su bili u Srebrenici nisu došli u srebrenička sela Sase i Zalazje i bratunačka Biljača i Zagoni, gde je obeležena 29. godišnjica od stradanja 69 srpskih civila i vojnika, u prisustvu ministara unutrašnjih poslova Repubike Srpske i Srbije, Dragana Lukača i Aleksandra Vulina. Na Petrovdan 1992. godine, muslimanske oružane formacije iz Srebrenice ubile su 69 meštana sela Sase, Zalazje i Biljača.

MUP Srbije

O genocidnoj nameri komšija muslimana iz Srebrenice obučenih u ustaške uniforme govori ovaj spomenik, ali i spomen-kosturnica iz 2. svetskog rata. Na Zalazju i u Sreberenici na Trojičindan 1943. ubijeno je 228 Srba među njima 80-oro dece.

-Imali su genocidnu nameru, išli su na njihova ognjišta da ih pobiju, istakao je Milorad Kojić iz Organizacije porodica poginulih.

pročitajte još

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je ovo bio genocid, zločin bez kazne.

-Zato ovde danas nema svetskih moćnika, njihovih ambasadora koji se nikada u Podrinju nisu poklonili žrtvama, rekao je Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Srpske žrtve u Srebrenici, žrtve su drugog reda i sve dok tako bude neće biti istinskog pomirenja istine i pravde, poručeno je iz Zalazja.

Napadi na Srbe, dokle više?

Napadi na Srbe se nastavljaju iz dana u dan. Dragica Gašić, jedina srpska povratnica u Đakovici preživljava pravu golgotu, a za svo to vreme Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija ne reaguje.

Svakodnevno Dragica Gašić doživljava pretnje, uništavaju joj imovinu, a šikaniranje se nastavlja tako što joj ne dozvoljavaju da kupi hleb.

Dragica Gašić, Kosovo onlajn

Njoj je zabranjen ulazak u najbližu prodavnicu čiji je vlasnik Albanac.

pročitajte još

Vuksanu Gojkoviću, koji pomaže Dragici Gašić, izbušene su gume i skinute tablice na automobilu, dok je bio parkiran preko puta njenog stana.

Umesto da je zaštiti od napada i šikaniranja, opština Ðakovica pokrenula je protiv Dragice Gašić parnični postupak zbog navodne uzurpacije stana. Pokušavaju pred sudom da joj oduzmu pravo vlasništva nad stanom koji je dobila pre sukoba na Kosovu.

Opština Gračanica podnela je prijavu zbog uništavanja javne imovine protiv nepoznatih izvršilaca koji su tokom noći crnim sprejem prefarbali tablu sa natpisom Gračanica na regionalnom putu Priština-Gnjilane.

RTV Gračanica prinscreen

Ranko Bacić (67), iz opštine Klin, pretučen je, te sa povredama lica i ruku hitno prebačen u bolnicu u Peći. O napadačima, četvorici mlađih muškaraca, se još ništa ne zna, a policija se još nije oglasila po tom pitanju. Ranko je interno raseljen u Veliku Planu, a došao je tog dana na Kosovo kako bi izvadio dokumenta, koja su mu neophodna da ostvari pravo na povratak.

Ranko Bacić, Twitter printscreen

A u Dečanima, vanredna situacija zbog masovnog trovanja. Više od hiljadu ljudi za samo par dana je zatražilo lekarsku pomoć zbog istih simptoma – dijareje, povraćanja, mučnine, glavobolje, malaksalosti. Prva sumnja pala je na izvor iz kog se u devet sela snabdevaju vodom, ali toksikološka analiza još te sumnje nije potvrdila.

pročitajte još

Novak je ispisao istoriju

Novak Đoković je osvojio šesti Vimbldon i stigao do 20. grend slema, i time stigao Rodžera Federera i Rafu Nadala po broju titula na najvažnijim turnirima na svetu.

Prvi reket sveta je još jednom dokazao da je najbolji svih vremena, kada je u finalu Vimbldona pobedio Matea Beretinija sa 3:1 (6:7, 6:4, 6:4, 6:4), iako je imao jedan set minusa.

Novak Đoković, Profimedia

Kako je i sam rekao, ovo putovanje se nastavlja i želi da osvoji još dosta ovih slemova, i time dokaže da je ubedljivo najbolji svih vremena u tenisu.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike