Mediji i još tri "vruće" teme: Evroparlamentarci, vlast i opozicija sedaju za sto

09.07.2021

05:55 >> 07:10

0

U subotu će evroparlamentarci Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn i Ivica Dačić održati zajedničku konferenciju za novinare

Mediji i još tri "vruće" teme: Evroparlamentarci, vlast i opozicija sedaju za sto
Copyright Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Ivica Dačič i Knut Flekenštajn, 24sedam/Printscreen/Youtube

Druga faza Međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Narodne skupštine Srbije i uz posredstvo evroparlamentaraca biće održana danas i u subotu u „Palati Srbija“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se ujutru sa posrednicima Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i Knutom Flekenštajnom. Sa njima će se sastati i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, posle čega počinje zvanično Druga faza Međustranačkog dijaloga.

pročitajte još

U subotu će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić precizirao je da će prva tema razgovora o unapređenju izbornih uslova, biti – mediji.

Dačić je rekao da je dogovoreno da se razmatraju četiri teme, koje, osim medija, obuhvataju i izbornu regulativu, u smislu pitanja izbornog procesa, podnošenja lista, provere biračkog spiska, kao i izborni dan, te funkcionersku kampanju i njeno finansiranje.

On je naveo da očekuje da se do kraja jula zna šta je prihvatljivo. Dačić kaže da će se razgovarati i sa glavnim i odgovornim urednicima medija koji imaju nacionalnu frekvenciju i koji imaju određenog dela državnog kapitala, kada su u pitanju štampani mediji.

On je ranije napomenuo da je cilj dijaloga da se otklone kritike koje su dolazile od opozicije u vezi sa izbornim uslovima.

Podsećanja radi, opozicione stranke nisu bile jedinstvene u zahtevima. Deo njih je želeo dijalog u prisustvu evroparlamentaraca, deo nije želeo strance.

Deo opozicije predvođene Strankom slobode i pravde Dragana Ðilasa predstavio je platformu za pregovore o izbornim uslovima pod okriljem EP u kojoj se predlaže Formiranje Ministarstva za sprovođenje izbora, paralelno uredništvo u javnim servisima, vanredni izbori na svim nivoima uz razdvajanje termina izbora za različite nivoe vlasti i moratorijum na ustavne promene.

DJB platforma za poboljšanje izbornih uslova se fokusira na tri najvažnija pitanja čije rešavanje bi, kako kažu, značajno podiglo poverenje građana u izborni proces i sprečilo izborne manipulacije: sređivanje biračkih spiskova, sprečavanje svih oblika izborne krađe i fer i pošteno predstavljanje političkih opcija u medijima.

Grupa opozicionih stranaka i pokreta predvođena Socijaldemokratskom strankom i Novom strankom objavila je platformu za pregovore o izbornim uslovima u okviru koje predlažu osnovanje dva koordinaciona tela – za medijsko praćenje izbora, i za praćenje izbornog procesa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike