Kurti, jel ovo multietničko Kosovo? Dragici prete, otimaju stan, ne daju ni hleb da kupi

11.07.2021

09:07 >> 11:40

0

Prijatelji koji pokušavaju da joj pomognu takođe su na meti onih koji ne žele Srbe u svom susedstvu

Kurti, jel ovo multietničko Kosovo? Dragici prete, otimaju stan, ne daju ni hleb da kupi
Copyright Dragica Gašić, Kancelarija za KiM

Dragica Gašić, jedina srpska povratnica u Đakovici preživljava pravu golgotu, a za svo to vreme Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija ne reaguje, ne osuđuje napade. A ćutanje je znak odobravanja.

Svakodnevno Dragica Gašić doživljava pretnje, uništavaju joj imovinu, a šikaniranje se nastavlja tako što joj ne dozvoljavaju da kupi hleb.

Njoj je zabranjen ulazak u najbližu prodavnicu čiji je vlasnik Albanac.

Petar Petković i Dragica Gašić, Kancelarija za KiM

Prijatelji koji pokušavaju da joj pomognu takođe su na meti onih koji ne žele Srbe u svom susedstvu.

Vuksanu Gojkoviću, koji pomaže Dragici Gašić, izbušene su gume i skinute tablice na automobilu, dok je bio parkiran preko puta njenog stana.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila je dostavu hrane za nju i hrabrog Vuksana koji je čuva, napisao je na Tviteru direktor Kancelarije Petar Petković.

I dok Dragica pokušava da ostane u svom stanu u rodnoj Đakovici, vlasti Kosova se trude da je odatle oteraju.

Umesto da je zaštiti od napada i šikaniranja, opština Ðakovica pokrenula je protiv Dragice Gašić parnični postupak zbog navodne uzurpacije stana. Pokušavaju pred sudom da joj oduzmu pravo vlasništva nad stanom koji je dobila pre sukoba na Kosovu.

“Alternativa”, partija Mimoze Kusari Ljija, koja je deo aktuelne vlasti na Kosovu, objavila je rešenje o dodeli stana Dragici Gašić. Datirano je na maj 1997. godine, i u njemu stoji da joj je Skupština opštine Đakovica te godine stan dodelila na zakup, na neodređeno vreme. U to vreme, Gašić je radila kao čistačica u đakovačkoj policiji.

Neposredno pre ovog poteza opštine Đakovica, jedanaest lokalnih nevladinih organizacija zatražilo je od vlasti da je što pre isele i najavilo je podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog je, komentarišući to što je opština Ðakovica pokrenula tužbu protiv Dragice Gašić zbog navodne uzurpacije stana, naveo da se “najnovija dešavanja pažljivo prate od strane EU”.

-Pozivamo sve odgovorne institucije i apelujemo na njih da se pridržavaju relevantnog zakonodavstva i da obezbede poštovanje osnovnih prava svih građana, uključujući i povratak u njihovo mesto porekla, naveo je Suniog za Kosovo onlajn.

I dok kosovski zvaničnici ćute, u odbranu Dragice Gašić stale su brojne nevladine organizacije.

pročitajte još

Fond za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo, ocenili su da je tužba opštine Ðakovica protiv Dragice Gašić u suprotnosti sa ustavom i zakonima i pozvali lokalne vlasti da povuku tužbu i olakšaju povratak i boravak Gašić u Ðakovici.

U saopštenju ističu i da Gašić poseduje neophodnu dokumentaciju kojom se potvrđuje njeno pravo na korišćenje imovine, koje joj je dodeljeno odlukom Agencije za verifikaciju imovine iz Prištine.

NVO smatraju da su ovakve radnje u suprotnosti sa zakonodavstvom na snazi i nisu u duhu ustava, u kojem, navode, stoji da “Kosovo promoviše i olakšava bezbedan i dostojanstven povratak izbeglica i interno raseljenih lica, i pomaže istima da povrate svoju imovinu i lične stvari”.

Misija OEBS na Kosovu takođe je osudila napade na Dragicu Gašić i navela da su neprihvatljivi pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim komšijama.

Dragica Gašić,
24sedam/Katarina Mihajlović

U saopštenju OEBS navodi da je pravni okvir za povratak na Kosovo jasan, te poziva sve uključene strane da podrže vladavinu zakona.

-Misija OEBS-a je u kontaktu sa njom od njenog povratka, posebno da bismo joj pomogli i olakšali komunikaciju sa relevantnim zainteresovanim stranama, uključujući lokalnu opštinsku kancelariju za zajednice i povratak i Kosovsku policiju, koji pružaju podršku“, naveli su.

Aljbin Kurti i dalje odbija da pokrene formiranje Zajednice srpskih opština, obavezu preuzetu potpisivanjem Briselskog sporazuma, a ovakvu odluku pravda da je formiranje “monoetničkih” zajednica suprotno zakonima Kosova. A šta je Đakovica iz koje proteruju jedinu Srpkinju?

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin pozvao je centralne i lokalne institucije da u saradnji sa civilnim društvom i lokalnim zajednicama obezbede pogodno okruženje za sve povratnike.

-Olakšavanje bezbednog, dostojanstvenog i održivog povratka i reintegracije svih povratnika je ključno za obezbeđivanje budućnosti Kosova kao demokratskog, multietničkog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i vladavini zakona, a i od vitalnog je značaja za unapređenje većeg poverenja i pomirenja među zajednicama”, zaključio je Tanin.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode poručio je da je pravo na povratak kući osnovno ljudsko pravo, i da u njegovo ostvarivanje treba da se uključe svi delovi vlade i zajednice.

-Podržavamo povratak raseljenih lica na Kosovo godinama unazad. Pravo na povratak kući je osnovno ljudsko pravo! Čvrsto verujem da je za ove lične odluke potrebna puna i nepolitizovana podrška svih nivoa vlade i svih uključenih zajednica, napisao je Jorn Rode na Tviteru.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike