Lobira za Srbiju i prkosi EU: Viktor Orban tet-a-tet sa predsednikom Vučićem

08.07.2021

05:30 >> 07:12

0

U tekstu se nalazi sedam predloga, od kojih se poslednja tačka tiče Srbije

Lobira za Srbiju i prkosi EU: Viktor Orban tet-a-tet sa predsednikom Vučićem
Copyright Viktor Orban, Tanjug/John Thys, Pool Photo via AP

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban dolazi danas u radnu posetu Srbiji.

Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imaće tet-a-tet razgovor, nakon čega će predvoditi plenarni sastanak delegacija dveju zemalja, najavila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Mađarskom ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Peteru Sijartu biće uručen i Orden srpske zastave prvog stepena.

Orban u Srbiju dolazi u trenutku kada je u žiži interesovanja zbog neobičnih oglasa punih kritike na račun EU koje je objavljivao u najpoznatijim medijima širom kontinenta.

Viktor Orban, Tanjug/John Thys, Pool Photo via AP

Nakon Nemačke, skandinavskih zemalja i Hrvatske, oglas mađarske vlade pod naslovom “O budućnosti EU – mađarski predlozi” objavljen je preko cele strane u bečkom dnevniku “Prese”, čime je nastavljena kampanja predstavljanja stavova Budimpešte o budućnosti Evropske unije, u okviru kojih se, između ostalog, zalaže i za prijem Srbije u EU.

Švedski javni servis tvrdi da je belgijska štampa odbila da objavi oglas mađarske vlade.

U oglasu Orban kritikuje Brisel zbog stvaranja “superdržave” bez odobrenja članica.

– Mi kažemo “ne” evropskoj imperiji – poručuje Budimpešta.

U tekstu se nalazi sedam predloga, od kojih se poslednja tačka tiče Srbije i glasi: “Srbija mora, kao članica, biti primljena u EU.”

Poručuje i da, “ako ne mogu biti zajedno uspešniji nego što bi bili sami, onda je to kraj EU”.

Viktor Orban, Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

On naglašava i da je neophodno ponovo uspostaviti evropsku demokratiju, te je ocenio da se Evropski parlament pokazao kao ćorsokak, te traži da se poveća uloga nacionalnih skupština.

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Viktoru Orbanu na pozivima da Srbija treba da uđe u EU, a zbog čega je mađarski premijer trpeo kritike u nekim hrvatskim i nemačkim medijima, pa i u nekim medijima u Srbiji.

– Reč je o dobrom prijatelju Srbije. Imamo odlične odnose i sa Mađarskom i Mađarima u Vojvodini, nijedan problem godinama nemamo, radimo na svemu zajednički i borimo se zajednički. Hvala što je imao dovoljno hrabrosti da Srbiju u pozitivnom smislu predstavi i da trpi kritike zbog toga – poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić, Tanjug/Dragan Kujundžić

Orban se ovih dana nalazi i na udaru kritika predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja poručuje da Mađarska mora da izmeni novi zakon koji, kako tvrdi, krši LGBT prava, ili će se suočiti sa pokretanjem prekršajnog postupka.

pročitajte još

Urslula fon der Lajen ističe da je novi mađarski zakon, kojim se u školama zabranjuje sadržaj koji promoviše homoseksualnost, bio glavna tema među šefovima država i vlada na zasedanju Evropskog saveta, nazivajući ga diskriminatornim i u potpunoj suprotnosti sa suštinskim vrednostima EU.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je takođe rekao da je taj zakon izazvao „duboku zabrinutost“ među liderima EU.

Šef kabineta mađarskog premijera poručio je da će nastojanja EU da primora Mađarsku da odustane od novog zakona biti uzaludna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike