Napad je bio mučki, ubili su sve što su stigli: 29 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika

12.07.2021

15:32 >> 19:12

0

Samo na Petrovdan 1992. godine, pre 29 godina muslimanske oružane formacije iz Srebrenice ubile su 69 meštana sela Sase, Zalazje i Biljača

Napad je bio mučki, ubili su sve što su stigli: 29 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika
Copyright MUP Srbije

U srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni, obeležena je 29. godišnjica od stradanja 69 srpskih civila i vojnika, u prisustvu ministara unutrašnjih poslova Repubike Srpske i Srbije, Dragana Lukača i Aleksandra Vulina.

Položeno je cveće kod spomen-obeležja na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama, a kod spomenika i kosturnice na Zalazju služen je parastos za ubijene Srbe i kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i žrtve ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojičindana 1943, prenela je RTRS.

Samo na Petrovdan 1992. godine, pre 29 godina muslimanske oružane formacije iz Srebrenice ubile su 69 meštana sela Sase, Zalazje i Biljača.

Napad na Zalazje bio je mučki, muslimani su ubili sve što su stigli, meštane su hvatali i vodili u srebreničke zatvore, svedočili su danas preživeli.

-Mučki su ih ubili, u zatvorima, probadali vilama. Meni su dva brata ubijena, ja sam ranjen, rekao je jedan od njih Mile Stanojević.

O ubistvu srebreničkih Srba posebno sudije Slobodana Ilića pisao je i Ibran Mustafić, politički lider muslimana iz Srebrenice. Svedočio je o zlodelima nad 22 zarobljena Srbina koji su odvedeni u Srebrenicu.

MUP Srbije

-Slobodan Ilić moj ujak, odveden je i nađen na smetlištu, rekao Ilićev sestrić.

Muslimani su na Petrovdan napali i selo Sase. U zasedi je ubijen otac Mirjane Jokić.

pročitajte još

-Bio je težak život siročeta, niko nije odgovarao i nikad nećemo saznati šta se tačno desilo, rekla je Jokićeva.

O genocidnoj nameri komšija muslimana iz Srebrenice obučenih u ustaške uniforme govori ovaj spomenik, ali i spomen-kosturnica iz 2. svetskog rata. Na Zalazju i u Sreberenici na Trojičindan 1943. ubijeno je 228 Srba među njima 80-oro dece.

-Imali su genocidnu nameru, išli su na njihova ognjišta da ih pobiju, istakao je Milorad Kojić iz Organizacije porodica poginulih.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je ovo bio genocid, zločin bez kazne.

Srpske žrtve u Srebrenici, žrtve su drugog reda i sve dok tako bude neće biti istinskog pomirenja istine i pravde, poručeo je iz Zalazja.

-Zato ovde danas nema svetskih moćnika, njihovih ambasadora koji se nikada u Podrinju nisu poklonili žrtvama, rekao je Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandar Vulin naglasio je da grobovi na Zalazju zaslužuju pravdu i svi to znaju, pa i (ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici) Naser Orić.

pročitajte još

-Naser Orić je krvolok i ubica. Koliko se sećam, bio je osuđen, a kako to kada se rade revizije presuda za muslimane ili Hrvate uvek ih oslobode, a kada se rade za Srbe uvek ih osude, naveo je Vulin.

-Kažu mudriji od nas kako svaki zločin i svaki zločinac ima svoje ime. Pa kad je
tako, zašto onda nema imena ubice iz Zalazja, ni u Drugom svetskom ratu ni u
građanskom ratu u BiH? Zašto mu ime ne izgovaraju kao osuđenom, kao nekome nad kime će se izvršiti pravda? Zašto je Naser Orić slobodan? Zašto ubica i onaj ko je iskopao oči sudiji Iliću hoda slobodno, kao da je ljudsko biće, kao da mu se duguju poštovanje i zahvalnost? Zašto ako su sve žrtve jednake nema pravde za srpske žrtve? Zašto za srpske majke nema ni saosećanja ni suze?, upitao je Vulin, izaslanik predsednika Republike Srbije.

MUP Srbije

Ministar policije je poručio da dok je Aleksandar Vučić predsednik Republike
Srbije, Republika Srpska će biti čuvana i sačuvana.

-Gde god Srbin govori svojim jezikom i piše svojim pismom, gde god zapeva i zaplače, neka zna da će biti čuvan, da će biti sačuvan jer trećeg spomenika na ovom mestu neće biti. Daćemo sve od sebe da sačuvamo Republiku Srpsku, da sačuvamo Srbe gde god da žive. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, jer Srbi će za mir dati skoro sve, ali za slobodu i pravo da traju daće zaista sve, poručio je Vulin.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike