Sanjarenje ima toliko emocionalnih prednosti: Vratite se navici iz detinjstva

11.12.2021

20:15

0

Dečji umovi često odlaze na mirna mesta tokom igre, zapravo oni to mogu kad god požele

Sanjarenje ima toliko emocionalnih prednosti: Vratite se navici iz detinjstva
Žena čita - Copyright Profimedia

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu "Emotion" pokazalo je da je sanjarenje odraslima teže nego deci. Kako godine odmiču, mi gubimo tu maštovitu praksu.

- Ovo je deo našeg kognitivnog alata koji je nerazvijen i pomalo je tužan. Da bismo stvarno sanjarili, mozak mora stvarati pozitivne misli što može biti izazov - rekla je Erin Vestgejt, profesorka psihologije na Univerzitetu u Floridi.

Erin i njen tim primietili su da, budući da je sanjarenje povezano s emocijama, ljudi koji to čine mogu bolje da podnesu bol i poboljšaju svoje celokupno zdravlje. Okupili su volontere kako bi proverili svoju teoriju.

Istraživači su zamolili učesnike da misle pozitivno, smisleno. Pretpostavljali su im da će im to pomoći u sanjarenju. Međutim, učesnicima se proces nije dopao.

- To su bile teške stvari. Činilo se kako im nije palo na pamet da bi mogli da iskoriste to vreme za uživanje u sopstvenim mislima - rekla je Erin.

Prema rezultatima studije, učesnici su razmišljali o stvarima koje zapravo nemaju puno veze s njihovim sećanjima ili emocijama, poput sladoleda. Ipak, primetili su porast kreativnog razmišljanja kada su im autori studija dali teme za odabir, poput budućih ciljeva, predviđenih događaja i omiljenih uspomena. Na kraju, pozitivno razmišljanje kroz sanjarenje ima neverovatne mentalne koristi.

Profimedia
 

- To je nešto što nas izdvaja. Definiše našu ljudskost. Omogućuje nam zamišljanje novih stvarnosti, međutim, takva vrsta razmišljanja zahteva praksu - primetila je Vestgejt.

Da biste to postigli, pokušajte da prizovete prijatne misli.

- To je nešto što svi možemo učiniti kad imamo koncept. Takođe, imajte na umu da je svima teško. Sledeći put kad budete šetali, umesto da izvadite telefon, pokušajte da sanjarite. Dok budete razvijali svoju sposobnost sanjarenja, imaćete na raspolaganju izvor prijatnih misli u stresnim vremenima - zaključila je Erin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Yahoo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike