Otkrivamo: Kako da lečite i sprečite pojavu uraslih dlačica

01.11.2021

08:17

0

Urasle dlake nastaju nakon depilacije, bez obzira da li je reč o brijanju, čupanju ili nekom drugom načinu uklanjanja dlaka

Otkrivamo: Kako da lečite i sprečite pojavu uraslih dlačica
pexels-cottonbro-4156336 - Copyright Pexels

Ako ste nakon depilacije primetili crvene tačkice, verovatno je reč o uraslim dlakama. Dermatolozi savetuju kako tretirati problem kao i kada je vreme da posetite lekara. 

Urasle dlake nastaju nakon depilacije, bez obzira da li je reč o brijanju, čupanju ili nekom drugom načinu uklanjanja dlaka. Urasla dlaka nastaje kada folikul naiđe na začepljenu poru i savije se oko sebe ili raste bočno. 

Rezultat ovoga su neprijatne crvene izrasline koje svrbe, a ponekad mogu biti podložne infekciji i da stvaraju ožiljke. 

Uzrok

Ovaj problem se najčešće javlja na često depiliranim ili brijanim delovima tela poput lica, vrata, nogu, pazuha i bikini zone. Tekstura same dlake takođe može biti faktor. 

Urastanje dlaka je mnogo češće kod osoba koje imaju kovrdžavu ili talasastu kosu, jer ona prirodno raste prema koži, a ne suprotno od toga. 

Lečenje kod kuće 

Najbitnije je da se izbegne iritacija pre depilkacije. Operite kožu blagom kupkom za telo. Nakon toga se preporučuje upotreba kreme ili gela za brijanje pre nego što upotrebite brijač, jer to omekšava dlaku. 

Sprečavanje urastanja

Koristite nove i čiste brijače i brijte se u smeru u kom raste dlaka, a ne suprotno od nje. Izbegavajte da snažno pritiskajte brijač, takođe ispirajte ga posle svakog poteza. 

Pexels
 

Preporučuje se i da uradite dva do tri pilinga nedeljno, jer će to pomoći da se dlake na telu omekšaju. Za piling koristite proizvode koji sadrže salicinu kiselinu. 

Kada otići lekaru?

Urasle dlake retko kada zahtevaju da posetite dermatologa. Međutim, važno je da se obratite lekaru ako primetite znakove infekcije, što podrazumeva nakupljanje gnoja, povećane količine crvenih izraslina ili ako vas više od nekoliko dana boli mesto na kom je urasla dlaka.

Kozmetički tretmani

Lasersko uklanjanje dlaka je odlični kozmetički tretman u borbi protiv urastanja dlačica i sličnih problema. 

Prednost ovog tretmana je u tome što s vremenom to morate sve ređe da radite, pa se samim tim i manje brijete između tretmana. 

Možete koristiti i kreme koje usporavaju rast dlaka, a mogu se primeniti nakon depilacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike