Šta bi moglo da se dogodi vašem telu ako spavate bez jastuka

04.12.2020

20:30 >> 15:33

0

Autor: Z. A.

Nije loše bar probati

Šta bi moglo da se dogodi vašem telu ako spavate bez jastuka
Copyright Pexels/ Molly Champion

Prvi jastuci za koje znamo potiču iz drevne Mesopotamije. Bili su napravljeni od kamena, a mogli su da ih priušte samo imućni ljudi. Za razliku od tih kamenih jastuka, oni koje danas koristimo su mekani i paperjasti, a mnogi ljudi više uopšte ne mogu zaspe bez jastuka ispod glave.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Treba vam san a ne sauna: Sedam dobrih razloga zašto je zdravije spavati u hladnoj sobi

Zapravo, spavanje s jastukom možda nije najbolji način za odmor jer to može uticati na vaše telo i raspoloženje. Štaviše, mnogi se slažu kako spavanje bez jastuka ima brojne prednosti, a portal „Bright Side“ izdvojio je neke od njih.

1. Smanjuje bolove u leđima

Mnogi jastuci mogu dovesti do neprirodnog položaja za spavanje, a potpora koju pružaju ne traje dugo. Iako sam jastuk neće naštetiti leđima, može pogoršati bolove. Kada spavate bez jastuka, kičma se može odmoriti, a telo je u prirodnom položaju.

2. Pomaže kod bolova u vratu

Većina jastuka ne može vam pomoći da spavate u ispravnom položaju, a mogu ga čak i pogoršati. Dugotrajno savijanje vrata na bilo koji način izazvaće vam nelagodnost, a pretvrdi ili premekani jastuci mogu dovesti i do bolova u vratu.

Pexels

3. Može ublažiti stres

Što više smetnji tokom spavanja imate, telo ima manje vremena za mnoge važne funkcije koje se javljaju tokom sna. Stalni nedostatak sna može uticati na vaše raspoloženje i koncentraciju, a vaše telo će tokom dana lučiti više hormona stresa.

ČITAJTE I: Razlozi zbog kojih se budite noću: Promenite neke navike i spavajte kao beba

4. Pomoć kod glavobolje

Ako se budite s glavoboljom, možda je kriv vaš jastuk. Previsoki jastuci uzrokuju napetost u vratnim mišićima, pa ne treba da vas čude česte jutarnje glavobolje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bight Side

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike