Četiri rečenice koje manipulatori koriste da bi uništili vaše samopouzdanje

03.05.2021

18:50 >> 19:26

0

Autor: K. Obradović

Prepoznajte na vreme i izađite iz toksičnog odnosa

Četiri rečenice koje manipulatori koriste da bi uništili vaše samopouzdanje
Copyright Profimedia

Postoje ljudi koji su vešti manipulatori. A cilj manipulatora je da upravljaju drugom osobom i na taj način dolaze do nekog svog cilja. Kada počnete često da preispitujete svoje misli, osećaje i uverenja, manipulatori tada imaju moć da vladaju svakim aspektom vašeg života.

Kako biste ih na vreme uočili, donosimo najčešće fraze koje manipulatori koriste, a kojima pokušavaj da kontrolišu svoje “žrtve” i naruše im samopouzdanje.

1. “Nisi me razumela.”

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namerno okriviti i govoriti vam kako niste dobro razumeli šta je hteo da kaže. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama, te preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i u šta verujete.

2. “Previše dramiš.”

Manipulatori vrlo često koriste tu rečenicu ili sličnu ”Reaguješ preterano”. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše dramatizuje, onemogućuje vam da izrazite sopstvene emocije i da kažete ono što mislite.

Kad god budete hteli da podeliti neki svoj problem, reći će vam kako preterujete.

Ubrzo će se dogoditi da zadržavate stvari za sebe, a njemu će prolaziti sve što kaže jer želite da izbegnete sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom.

Profimedia

3. “Potreban sam ti.”

Potpuna kontrola krajnji je cilj manipulatora. Žele da mislite kako bez njega ne možete da funkcionišete. Ako u to počnete da verujete, kontrolisaće vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

4. “Ti si…”

… ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji da stvori osećaj sumnje u ispravnost sopstvenih odluka ili postupaka.

Ako takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju počne u to da veruje. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a vaše uništava.

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike