Evo u kom delu dana je rizik od srčanog udara trostruko veći: Krv se više zgrušava

17.06.2024

06:57

0

Autor: K. B.

Stručnjaci su proučavali informacije o pacijentima koji su imali srčani udar tokom poslednje decenije

Evo u kom delu dana je rizik od srčanog udara trostruko veći: Krv se više zgrušava
Srčani udar - Copyright Profimedia

Najviše srčanih udara se registruje u jutarnjim satima, posebno tokom REM faze sna, prema istraživanju sprovedenom na Harvardu.

Novo istraživanje, koje je sprovela grupa naučnika, otkrilo je da je rizik od srčanog udara trostruko veći u određenim delovima dana. Prema rezultatima studije objavljenim u medicinskom časopisu, najveći rizik za srčani udar javlja se u jutarnjim satima između 6 i 10 časova. Stručnjaci su analizirali podatke o pacijentima koji su doživeli srčani udar tokom poslednjih deset godina. Zaključak je da je verovatnoća srčanog udara u ranim jutarnjim satima znatno viša u poređenju sa drugim delovima dana.

"Naša studija je pokazala da je rizik za srčani udar u jutarnjim časovima trostruko veći nego u drugim delovima dana", izjavio je vođa istraživačkog tima, dr Gregor Heal. "Ovo otkriće može pomoći u usmeravanju preventivnih mera i boljoj zaštiti pacijenata koji su pod povećanim rizikom."

Naučnici objašnjavaju da su u jutarnjim satima prisutni faktori koji povećavaju aktivnost autonomnog nervnog sistema, što može dovesti do suženja krvnih sudova i povećane potrošnje kiseonika u organizmu, što rezultira smanjenim snabdevanjem srca kiseonikom. Takođe, u jutarnjim satima povećava se verovatnoća za formiranje krvnih ugrušaka, što dodatno otežava cirkulaciju i može znatno povećati rizik od moždanog udara.

Profimedia
 

Istraživanje je takođe pokazalo da se rizik za srčani udar povećava i tokom kasnih večernjih sati, između 22 i 2 sata, mada su konkretni podaci za ovaj period manje istraženi.

Srčani udar, ozbiljno medicinsko stanje, zahteva pažnju i brzu reakciju. Simptomi uključuju bol u grudima, otežano disanje, mučninu i znojenje. Stručnjaci savetuju osobama koje su pod povećanim rizikom da redovno prate svoje zdravlje, posebno u periodima visokog rizika poput ranog jutra, i da se pridržavaju saveta lekara o prevenciji srčanih oboljenja.

Iako su ovi rezultati važni, istraživači naglašavaju da je potrebno dalje istraživanje kako bi se potvrdili uzroci ovog fenomena i razvile efikasnije strategije za smanjenje rizika od srčanih udara tokom ranjivih perioda dana.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike