Kako ubrzati metabolizam: To je mnogo jednostavnije nego što mislite

15.06.2024

06:57

0

Autor: K. B.

Proteini imaju veći termički efekat nego masti i ugljeni hidrati, što znači da telo troši više energije (kalorija) za varenje i obradu proteina.

Kako ubrzati metabolizam: To je mnogo jednostavnije nego što mislite
Copyright Freepik

Metabolizam je proces pretvaranja hrane u energiju u telu. Brži metabolizam znači efikasnije sagorevanje kalorija, što može pomoći u gubitku težine i poboljšati nivo energije.

Ubrzanje metabolizma za 30 posto može biti lakše nego što se čini. Uvođenjem određenih navika i promena u načinu života, možete značajno poboljšati svoj metabolizam i uživati u energičnijem i zdravijem životu. Dr. Joseph Ambani preporučuje dva ključna koraka za ubrzanje metabolizma za 30 posto: povećanje unosa proteina i praktikovanje intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT).

Proteini imaju veći termički efekat u odnosu na masti i ugljene hidrate, što znači da telo troši više kalorija za njihovo varenje i obradu. Takođe su važni za održavanje i izgradnju mišićne mase, koja sagoreva više kalorija u mirovanju u poređenju sa masnim tkivom.

Povećanje unosa proteina može privremeno ubrzati metabolizam zbog termičkog efekta hrane (TEF), koji je najviši upravo kod proteina i može ubrzati metabolizam za 15-30 posto, kako objašnjava Ambani.

HIIT je efikasna metoda vežbanja koja kombinuje kratke intervale intenzivnog vežbanja sa periodima odmora ili vežbanja nižeg intenziteta. Ova vrsta treninga povećava sagorevanje kalorija tokom vežbanja i nakon njega, što dodatno ubrzava metabolizam.

Integrisanjem ovih strategija u svoju svakodnevnu rutinu možete značajno podržati svoje ciljeve mršavljenja, poboljšati energiju i ukupni kvalitet života.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike