Narodni travar Momčilo preporučuje biljku za povišen holesterol i šećer, koju su stari Grci uzimali uoči Olimpijskih igara (VIDEO)

25.05.2024

06:38

0

Autor: V. I.

Nepravdeno zaboravljena lekovita biljka piskavica može da pomogne kod raznih tegoba

Narodni travar Momčilo preporučuje biljku za povišen holesterol i šećer, koju su stari Grci uzimali uoči Olimpijskih igara (VIDEO)
Copyright Profimedia/Printscreen/Instagram

Piskavica, poznata i kao grčko seme, ima dugu istoriju upotrebe zbog svojih lekovitih svojstava. Ovo skromno seme bilo je dobro poznato starim Grcima, koji su ga koristili uoči Olimpijskih igara kako bi poboljšali svoje fizičke performanse i zdravlje. Danas, moderna nauka potvrđuje ono što su drevni mudraci intuitivno znali: piskavica je moćno sredstvo za snižavanje povišenog holesterola i triglicerida, što je i potvrdio narodni travar Momčilo Antonijević.

Smanjenje holesterola i triglicerida

Piskavica sadrži visok nivo dijetetskih vlakana, posebno galaktomanana, koji pomaže u smanjenju apsorpcije holesterola u crevima. Studije su pokazale da konzumacija piskavice može značajno smanjiti nivoe ukupnog holesterola, LDL (lošeg) holesterola i triglicerida u krvi. Pored toga, piskavica pomaže u povećanju nivoa HDL (dobrog) holesterola, što dodatno doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema. "Piskavica povećava izlučivanje žučnih kiselina koje smanjuju depoe holesterola u jetri, saponini koje sadrži formiraju jedinjenja sa holesterolom i na taj način smanjuju nejgovu apsorpciju. Zahvaljući prisustvu vlakana snižava se brzina difuzije kroz sluznicu i na taj način redukuje apsorpciju holesterola", napominje Momčilo.

Snižava nivo šećera u krvi 

"Naučnici iz Džaipura u Indiji dokazali su da piskavica snižava nivo šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2 tako što smanjuje otpornost organizma na isulin i uklanja višak triglicerida iz krvi.  Zainteresovanost indijskih naučnika za ovu biljku nije neobična s obzirom na to da je piskavica jedan od sastojaka karija", kaže travar Momčilo.

Profimedia
 

Piskavica u drevnoj Grčkoj

Stari Grci su bili pioniri u korišćenju piskavice kao prirodnog leka. Prema zapisima, sportisti su je koristili pre Olimpijskih igara kako bi povećali svoju izdržljivost i snagu. Piskavica je bila deo njihove ishrane zbog svojih hranljivih i medicinskih svojstava, koja su im omogućavala da održavaju optimalno zdravlje i performanse - rečju da ojačaju.

Kako koristiti piskavicu

Piskavicu možete konzumirati u obliku praha, semena ili kao dodatak ishrani. Dodavanje piskavice u svakodnevnu ishranu je jednostavno: možete je posuti po jogurtu, dodati u smuti, ili koristiti kao začin u različitim jelima. Takođe, Momčilo napominje da možete pripremiti čaj od piskavice i nakon toga pojesti njeno skuvano seme.

Recept za čaj

U vrijućih 250 mililitara vode dodajte punu supenu kašiku semena piskavice i stavite da se kuva dva-tri minuta. Poklopite i ostavite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga procedite čaj.

Sledeći put kada budete tražili prirodno rešenje za snižavanje holesterola, setite se mudrosti starih Grka i narodnog travara Momčila Antonijevića i posegnite za piskavicom.

 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike