Sad se bere kopriva, moćan i dobar đavolji list: Napravite čaj koji čisti i leči celo telo (RECEPT)

19.05.2022

04:44

0

Idealno vreme za berbu lista koprive je kasno proleće, pre cvetanja, a to je baš sada

Sad se bere kopriva, moćan i dobar đavolji list: Napravite čaj koji čisti i leči celo telo (RECEPT)
Copyright Pexels

Po izgledu skromna, po zdravim svojstvima raskošna livadska biljka, kopriva ima mnogo  dobrobiti za naše zdravlje. Ona je jedan od najvrednijih lekova iz prirode, a njena sezona upravo traje.

Kopriva je samonikla korovska biljka koja je od davnibna u narodu čuvena po svojim lekovitim svojstvima - svaki njen deo dobar za zdravlje – list, koren i semenke. Budući da je u mladim izdancima ove biljke obilje vitamina, ljudi su je oduvek koristili kao pomoćo prirodno sredstvo u borbi protiv anemije, upale mokraćnih kanala i uopšte kod svih upalnih procesa u organizmu.

I stari Grci su znali za lekovitost koprive i koristili je za masažu protiv bolova uzrokovanih reumom i osteoporozom.
Ova korovska biljka smatra se najpoznatijim prirodnim sredstvom protiv anemije, odnosno malokrvnosti. Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Potpomaže varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

Preporučuje se svima koji imaju problem s alergijama, prehladu, giht, reumu, išijas, bolesti jetre, žuči i slezine, kod loše probave, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Delotvorna je i kod dijabetesa, problema sa bubrežnim kamencom, upalama mokraćnih kanala, kožnih bolesti, povećane prostate.
Ubrzava metabolizam, jača imunitet, sprečava upale, zaustavlja krvarenje. Podstiče obnovu ćelija pa tako pomaže i kod obnove hrskavice.
Pexels
 
Kako i gde se bere?

Najbolje je kopriva ubrati u prirodi što dalje od ulice i zagađenih delova grada. Kada se mladi listovi koprive uberu pre cvetanja, tada su najukusniji i imaju najjače dejstvo.

Iako je idealno vreme za branje ove biljke kasno proleće, pre cvetanja, može se brati i u jesen pre nego što formira seme. Obavezna je pri berbi zaštititi ruke rukavicama jer mravlja kiselina i histamin prisutni u lisnim dlačicama mogu nadražiti kožu i izazvati svrb, bol, crvenilo i oteklinu. Beru se sasvim mladi listovi, koji se termički obrađuju ako ih uzimate odmah ili se suše za kasniju upotrebu.

Ukoliko želite da imate domaću koprivu cele godine, listove koprive možete da osušite u hladovini, te da je odložite u platnene kutiije ili vreće. Koren se vadi u proleće i jesen. Nakon što se četkom dobro očisti od zemlje, suši se kao i lišće, u hladovini, na prozračnom mestu.

Pexels
 
Čaj za čišćenje organizma

Za pripremu čaja za čišćenje krvi i celog organizma potrebno je zagrejati 200 mililitara vode do tačke ključanja. Provrelom vodom naliti nekoliko listova sveže koprive i ostaviti da odstoji u poklopljenoj keramičkoj šolji između pet i 10 minuta.

Čaj nikako ne sme da se priprema u metalnoj posudi ili šoljici. Nakon što je kopriva odstajala u vreloj vodi, mešavinu je potrebno procediti, po želji zasladiti i konzumirati. Čaj od koprive konzumirajte umereno i nikada ga nemojte konzumirati pre spavanja. Čaj je najbolje piti mlak, nezaslađen i u malim gutljajima. Čaju možete da dodate, med, limunov sok i izrendani đumbir. Tako ćete dodatno ojačati organizam i zaštititi ga od raznih infekcija koje vrebaju zimi.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike