Narodni travar otkriva: Koje biljke su najbolje da se zaštitite od virusa i infekcija

13.12.2022

19:43

0

Autor: 24sedam

Hladni dani su vreme kad vrebaju prehlade, grip i ostale virusne i bakterijske infekcije disajnih organa

Narodni travar otkriva: Koje biljke su najbolje da se zaštitite od virusa i infekcija
Copyright Foto:Privatna arhiva

Hladni dani su vreme kad vrebaju prehlade, grip i ostale virusne i bakterijske infekcije disajnih organa. Prevencija je, naravno, mnogo lakši i delotvorniji način borbe sa bakterijama i virusima.

- Volim da istaknem da biljke predstavljaju odličan način da ostanemo zdravi, a one mogu da nam pomognu da postanemo zdravi. Prevencija je uvek dobar način jer biljke svojim blagim delovanjem mogu da nam poboljšaju kvalitet života i da preduprede da se ne razbolimo - rekao je travar Momčilo Antonijević.

Ističe da se u grupu biljaka koje deluju preventivno na različite uzročnike infekcije ubrajaju majčina dušica, rtanjski čaj, vranilova trava. To su biljke koje sadrže etarska ulja koja deluju preventivno na viruse i bakterije. Zova je tradicionalni lek koji pomaže da spustimo temperaturu, naročito visoku.

Pixabay
 

- Karanfilić koji je osušen i poznat nam je kao dobar začin za kuvano vino, ali je zahvaljujući sadržaju eugenola, supstance koju karanfilić ima u svom etarskom ulju deluje antiseptično i anestetično. Tinktura karanfilića ili ulje mogli bi da se koriste protiv bolova u zglobovima i mišićima. On ima i antiparazitsko delovanje. Nekada se karanfilić koristio i kao sintetička anestezija - rekao je travar.

Đumbir ima snažna antivirusna delovanja i koristi se protiv upala.

- "Propolis je pčelinji proizvod, prirodna lepljiva supstanca koju pčele prikupljaju sa lišća drveća i mešaju sa voskom, a prilikom te proizvodnje one koriste pljuvačku koja je bogata enzimima. Postoji sedam tipova propolisa u zavisnosti od regije. Kod nas je zastupljen crno-žuti topolin propolis. Propolis jača naš imuni sistem, a u košnicama je propolis gradivni materijal. Tako se sprečava širenje infekcije u košnici -  rekao je Petar Ristivojević docent na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

Pixabay
 

Etarska ulja
 

Ehinacea ima vekovnu reputaciju moćnog biljnog leka za jačanje odbrambenih sposobnosti organizma. Indijanci su koristili ehinaceu protiv zmijskog ujeda. Naučna ispitivanja potvrdila su njene moći. 

- Eukaliptus i čajno drvo pomažu kod sinuzitisa, inhalacija, kod glavobolja, za masažu čela pre izlaska iz kuće.Eukaliptusovo ulje se ne koristi oralno. Ehinacea se oprezno koristi jer stimuliše imuni sistem, ali je ne smeju koristiti ljudi sa autoimunim bolestima. Koristili su je i Indijanci protiv ujeda zmija. Koristi se u kontinuitetu pet dana, pa se pravi pauza od dva dana - zaključio je Momčilo Antonijević, narodni travar i novinar.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike