Dve šoljice ovog napitka nedeljno mogu smanjiti rizik od dijabetesa

07.03.2024

06:41

0

Autor: K. B.

Redovna konzumacija ovog osvežavajućeg napitka može imati značajan uticaj na smanjenje rizika od dijabetesa

Dve šoljice ovog napitka nedeljno mogu smanjiti rizik od dijabetesa
Copyright Profimedia

Jogurt se proizvodi fermentacijom mleka pomoću određenih bakterija i prepoznat je za smanjenje rizika od oboljevanja od dijabetesa tipa 2.

Ova namirnica je izuzetan izvor kalcijuma i fosfora, esencijalnih minerala za zdravlje kostiju i zuba, kao i bogat izvor vitamina B2, koji je ključan za metabolizam i proizvodnju energije. Riboflavin, vitamin B2, dodatno podstiče efekte drugih vitamina B grupe, uključujući tiamin (vitamin B1) i piridoksin (vitamin B6), te pruža vitalan vitamin B12, neophodan za ćelijski razvoj, zrelost crvenih krvnih zrnaca i funkciju nervnog sistema.

Freepik
 

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) omogućila je da etikete na jogurtu mogu navesti potencijal jogurta da umanji rizik od dijabetesa tipa 2, uz obavezu da se ove tvrdnje prate odgovarajućim upozorenjima kako bi se izbegle pogrešne interpretacije. Na osnovu ograničenih naučnih dokaza, redovna konzumacija jogurta, najmanje dva puta nedeljno, pokazala se korisnom u smanjenju rizika od ove široko rasprostranjene bolesti. FDA je, analizirajući dve studije, utvrdila da je preporučena količina jogurta efikasna u ostvarivanju ovog benefita.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike