Umorni od umora: Sredite hroničnu isrcrpljenost za samo sedam dana, bićete ko novi

01.02.2024

21:13

0

Autor: V. I.

Svi koraci su jednostavni, a iznenadićete koliko fantastično deluju na pad energije

Umorni od umora: Sredite hroničnu isrcrpljenost za samo sedam dana, bićete ko novi
Copyright Freepik

Kada ne spavamo dovoljno, postajemo razdražljivi, teže se koncentrišemo i mnogo teže pronalazimo radost u onome što radimo. Sve to može rezultirati potpunim unutrašnjim kolapsom i zdravstvenim posledicama usled hronične iscrpljenosti, koju samo ogromna količina kofeina samo naizgled rešava. Stresni događaji u velikoj meri utiču na naše snove, a obaveze ne miruju i čekaju da im se posvetimo i posle još jedne neprospavane noći. U nastavku saznajte kako možete olakšati sebi život za samo sedam dana.

Freepik
 

Dan 1: Odvojite 60 sekundi da zapišete listu od tri obaveze za sutra

Istraživanja pokazuju da zapisivanje ključnih prioriteta može pomoći da brže zaspite jer nećete toliko razmišljati o (ne)završenim aktivnostima ili stvarima koje su se već desile. Napišite najvažnije stvari koje morate da uradite sledećeg dana i utonite u topli krevet.

Dan 2: Ograničite čitanje vesti na kraju dana

Iako nam informisanost može pomoći da se osećamo spremnije usred kriza na poljima politike, zdravlja i prirodnih katastrofa, postavljanje zdravih ograničenja upotrebe medija može nam pomoći da ne punimo mozak negativnim činjenicama pre spavanja.

Dan 3: Podesite alarm 30 minuta pre spavanja

Postavljanje alarma vas podseća da ako želite da odete u krevet na vreme, morate da počnete da obavljate zadatke koji prethode spavanju.

Dan 4: Stavite mobilni u režim "ne uznemiravaj"

Namerno blokiranje obaveštenja i poziva će vam pomoći da ostavite zahteve dana iza sebe – i pripremite se za dobar san.

Freepik
 

Dan 5: Sprovedite reviziju spavanja

Provedite vreme identifikujući šta najviše utiče na vaš san i koja uverenja, misli i ponašanja mogu pokrenuti vaše navike spavanja. Ako odvojite vreme da ih navedete, možete stvoriti novu svest i ideje kako biste mogli da primenite korake koji su vam potrebni da biste bolje spavali.

Dan 6: Zaspite fokusirajući se na svoje disanje

Vođena meditacija ili čak nekoliko svesnih udisaja će vam pomoći da olakšate prelazak na spavanje signalizirajući vašem mozgu da je vreme da se opustite.

Dan 7: Ne počinjite dan gledajući u ekran

Umesto da listate e-poštu ili društvene mreže, što može dovesti do negativnih emocija, odvojite bar nekoliko minuta da započnete dan polako, opušteno i pravilno. PTa bi vam falilo a uradite poneku vežbicu za istezanje?!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike