Kako utišati unutrašnjeg kritičara: Savladajte negativni glas u svojoj glavi

18.01.2024

21:16

0

Autor: V. I.

Ako ne možete da ga ućutkate, ali možete od njega da zatražite da bude kreativniji u pristupu

Kako utišati unutrašnjeg kritičara: Savladajte negativni glas u svojoj glavi
Copyright Freepik

Svi mi imamo unutrašnjeg kritičara, taj nametljivi glas koji nas stalno kritikuje, upoređuje s drugima i čini da se osećamo neadekvatno. Ovaj fenomen nije neobičan; zapravo, mnogi naučni radovi i članci bave se ovom tematikom. Taj unutrašnji kritičar ne bira svoje žrtve - on je tu kod svih nas, čak i kod onih koji deluju samouvereno i uspešno. On je taj koji nas tera da sumnjamo u sebe, koji nas stalno omalovažava i uspoređuje, čineći da se osećamo loše.

Profimedia
 

Pristrasnost ka negativnom

Psiholozi ovog unutrašnjeg kritičara prepoznaju kao manifestaciju negativne pristrasnosti. Verovali ili ne, ovaj mehanizam je evolucijski razvijen da nas održi sigurnima, povećavajući našu svest o potencijalnim opasnostima. Međutim, u modernom svetu, ova negativna pristrasnost se često prenosi na naše samopercepcije u odnosima, na radnom mestu i u drugim aspektima života.

Nedavna istraživanja ukazuju na to da naša sklonost ka negativnosti može početi već sa sedam meseci starosti, što objašnjava zašto je teško ignorisati unutrašnjeg kritičara. Da bismo uspostavili ravnotežu, potrebno je svesno raditi na jačanju "mišića sreće", kako bi pozitivne misli imale veću težinu u našem umu.

Freepik
 

Taj glas niste vi

Važno je shvatiti da unutrašnji kritičar nije isto što i vaša istinska ličnost. Razlikovanje ovog glasa od vašeg pravog "ja" je ključno. U knjizi Džej Irli "Freedom From Your Inner Critic" (Sloboda za vašeg unutrapnjeg kriričara) opisano je sedam različitih tipova unutrašnjeg kritičara, od onog koji teži savršenstvu do onog koji nastoji da vas uklopi u određene društvene ili porodične norme. Prepoznati i razumeti ovaj glas jeste prvi korak ka njegovom obuzdavanju.

Pexels
 

Promenite način razmišljanja

Davanje imena svomunutrašnjem kritičaru može biti korisna tehnika da se distancirate od njegovih negativnih uticaja. Ovaj glas nikada potpuno ne nestaje, ali možete naučiti da od njega zahtevate više pozitivnih odnosa - da bude korisniji, ljubazniji, produktivniji. Kada unutrašnji kritičar iznese nešto negativno, pitajte ga da ponudi bolju, konstruktivniju misao.

Naviknite se da svaku negativnu misao zamenjujete s barem dve pozitivne. Iako je potrebno vreme i praksa da se prebrodi urođena sklonost ka negativnosti, s vremenom će ova tehnika imati sve veći pozitivan uticaj na vaše emocionalno stanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike