Evo koliko kafe treba da popijete da biste poboljšali funkciju mozga

22.11.2023

06:43

0

Autor: K. B.

Umerena konzumacija kafe može biti korisna za zdravlje mozga

Evo koliko kafe treba da popijete da biste poboljšali funkciju mozga
Copyright Freepik

Nedavna studija sprovedena u Hamburgu, Nemačka, istraživala je uticaj različitih količina konzumacije kafe na strukturu mozga kod više od 2.000 osoba starosti između 45 i 74 godine. Četiri grupe ispitanika su se razlikovale prema broju šoljica kafe dnevno: manje od 1, 1-2, 3-4, i 5-6 šoljica. Rezultati su ukazali na to da oni koji redovno konzumiraju tri do četiri šoljice kafe dnevno pokazuju jaču strukturu mozga, merenu očuvanom debljinom korteksa, povezanom s višom inteligencijom.

Profimedia
 

Međutim, istraživači su primetili da studija ima svoje nedostatke, uključujući mali i homogeni uzorak, kao i potencijalne konfuzne faktore poput početnog zdravstvenog stanja i obrazovanja ispitanika. Takođe, naglašavaju potrebu za daljim istraživanjima, posebno u vezi s efektima kofeina bez kofeina.

Uprkos tim ograničenjima, studija doprinosi rastućem broju dokaza koji podržavaju ideju da umerena konzumacija kafe može biti korisna za zdravlje mozga. Neki prethodni istraživački radovi sugerišu da prag od tri do četiri šoljice dnevno može pružiti optimalne koristi. Ovi nalazi dodaju se sveukupnoj slici o zdravstvenim prednostima kafe, koja se povezuje sa smanjenjem rizika od neuroloških, metaboličkih i jetrenih stanja, kao i sa usporavanjem kognitivnog pada. Savetuje se oprez u konzumaciji kofeina kod pojedinaca koji reaguju na njega sa nervozom, anksioznošću ili ubrzanim radom srca, dok se istovremeno preporučuje podrška zdravlju mozga putem pravilnog sna, fizičke aktivnosti i kontinuiranog učenja.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike