Smejanje opasno po zdravlje: Naučnici otkrili da previše cerekanja može i da vas ubije

19.11.2023

06:35

0

Autor: V. I.

Smejanje opasno po zdravlje: Naučnici otkrili da previše cerekanja može i da vas ubije
Copyright Profimedia

Ne bez razloga kažu: "Smeh je najbolji lek". Mnoge studije naglašavaju izuzetne zdravstvene benefite smeha, uključujući jačanje imunološkog sistema i smanjenje nivoa anksioznosti.

Čak je jedno istraživanje sugerisalo da smeh može pozitivno da utiče na plodnost žena. Naime, žene koje su prolazile kroz vantelesnu oplodnju i koje su se zabavljale uz klovnove imale su 36 odsto veće šanse za trudnoću u poređenju s kontrolnom grupom koja nije doživela istu vrstu zabave.

Profimedia
 

Ipak, i pored mnogobrojnih prednosti, preteran smeh može imati negativne posledice, pokazalo je nedavo istraživanje. Postoje retki slučajevi kada je smeh doveo do tragičnih ishoda, navodi The Sun.

Ruptura cerebralne aneurizme

Intenzivan smeh može da izazove pucanje aneurizme mozga, krvnog suda u glavi. Iako je retko, to može uzrokovati ozbiljne posledice ili čak smrt, budući da aneurizme često prolaze neprimećene. Stručnjaci veruju da jedna od 20 osoba ima šansu da dožiti pucanje aneurizme mozga. Dr. Džejms Hamblin je 2011. izjavio: "Ako imate ovaj problem, možda čak i ne znate za njega, smeh može izazvati pucanje aneurizme mozga."

Astmatični napadi

Intenzivne emocije, poput snažnog smeha, mogu izazvati napade astme, posebno rizično kod osoba koje već pate od ovog respiratornog problema. Telo reaguje na emocionalna stanja izazivajući poteškoće u disanju, što može dovesti do upotrebe inhalatora. Studija iz 2009. pokazala je da je od 105 ispitanika, svi s astmom, njih 40 odsto doživelo napad astme izazvan smehom.

Gelastični napadi

Profimedia
Artur Flek iz "Džokera" pati od napada nekontrolisanog smeha

U retkim slučajevima, nekontrolisani smeh može biti simptom gelastične epilepsije, retkog stanja koje pogađa jedno od hiljadu dece. Ovo stanje može izazvati neprijatna iskustva poput gubitka kontrole ili osećaja straha. Najčešći uzrok gelastičnih napada je mali tumor u hipotalamusu.

Ometanje disanja

Preterano smeh može da ometa normalno disanje, što, mada retko, može izazvati gušenje. Ipak, stručnjaci smatraju da su šanse za smrt od gušenja od smeha veoma male, posebno kod zdravih osoba. Dr. Megan Kamath, kardiološkinja s Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu, izjavila je: "Bilo je slučajeva smrti od smeha, gušenja ili srčanog udara, ali su šanse za to vrlo male kod zdravih ljudi."

O koncu, smeh ostaje snažan saveznik za zdravlje, ali kao i kod svega, umerenost je ključna kako biste izbegli neželjene posledice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike