Spavate dovoljno, a i dalje ste iscrpljeni: Postoje četiri razloga za hronični umor

13.08.2023

06:46

0

Autor: K. O.

Određene navike i unos pojedinih elemenata ključni su faktori

Spavate dovoljno, a i dalje ste iscrpljeni: Postoje četiri razloga za hronični umor
Umor - Copyright Freepik

Ukoliko tokom dana ostajete bez energije za to nije krivac samo noćni san. Postoje četiri glavna razloga umora i nedostatka energije tokom dana, čak i kada spavate dovoljno sati noću.

Vaše određene navike i unos pojedinih elemenata u organizam mogu biti ključni faktori.

Kada se tokom dana osećate umorno i iscrpljeno, a spavali su dovoljno, možda je u pitanju neki od sledećih faktora. To jest, postoje četiri glavna razloga umora:

Fizička neaktivnost

Vežbanje nije važno samo za održavanje vitke linije, već i za opšte zdravlje i energiju. Istraživanja su pokazala da već 20 minuta fizičke aktivnosti tri puta nedeljno može značajno poboljšati osećaj energičnosti i odmornosti. Sem vežbanja, možete praktivovati brze šetnje, razgibavanje, trčanje ili vožnje bicikla.

Pexels
 

Nedostatak tečnosti

Nedostatak tečnosti u organizmu direktno utiče na količinu energije. Čak i manjak tečnosti može dovesti do naglog pada energije. Preporučuje se unos dovoljne količine tečnosti, posebno vode, kako bi se održalo adekvatno hidriranje.

Nedostatak gvožđa

Nedostatak gvožđa u organizmu može izazvati simptome poput umora i smanjene koncentracije. Savetuje se poseta lekaru kako bi se proverilo da li postoji nedostatak gvožđa u organizmu, te preporučuje uključivanje namirnica bogatih gvožđem u ishranu ili uzimanje suplemenata u saradnji sa stručnjakom.

Profimedia
 

Prekomerna upotreba mobilnih telefona

Već neko vreme upozorava se na sveprisutnu zavisnost od mobilnih telefona i ekrana, kao i na negativne posledice plave svetlosti koju emituju ovi uređaji. Ova svetlost može narušiti prirodni bioritam, što može rezultirati osećajem umora. Posebno se savetuje izbegavanje gledanja u ekran uveče, pred spavanje.

Umor tokom dana često je posledica naših navika i neadekvatnog unosa određenih elemenata u organizam. Najbolje ćete podići energiju kroz vežbanje, hidrataciju, održavanje nivoa gvožđa i smanjenje izloženosti plavoj svetlosti mobilnih telefona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike