Saveti za bezbedno plivanje na letnjim vrućinama: Ove infekcije nam prete, evo kako da ih sprečimo

10.07.2023

21:46

0

Autor: I.K.

Pored činjenice da kupanje i plivanje neosporno doprinosi našem zdravlju, postoje i određeni zdravstveni rizici

Saveti za bezbedno plivanje na letnjim vrućinama: Ove infekcije nam prete, evo kako da ih sprečimo
Ilustracija - Copyright Pexels

Spas od letnjih vrućina većina potraži na kupalištima, bilo bazenima, jezerima ili rekama i morima. Iako bez sumnje plivanje doprinosi našem zdravlju, postoje i određeni zdravstveni rizici kao što su zarazne bolesti i infekcije, kojima smo tokom ovih aktivnosti izloženi.

Rizik od zaraze je utoliko veći ukoliko je neka vodena površina manja i slabije protočna, jer se lakše zasiti štetnim materijama i mikroorganizmima, koji vode poreklo ili iz žive i nežive prirode ili potiču od samih kupača. Zato, od prirodnih vodenih površina za kupanje je najsigurnije more, čemu doprinosi prisustvo morske soli), a najnepovoljnije su male stajaće vode.

Bazeni mogu da budu besprekorno čisti ako se redovno održavaju, ali i izvor zaraze ako se održavanje zapusti.

Zaraza u vodi najčešće se prenosi preko usta, oka, nosa, genitalnih organa, povreda na koži ili sluzokože disajnih organa.

Tako, na primer, gutanjem vode, dakle preko usta mogu nastati virusne i bakterijske crevne infekcije, praćene prolivom i povišenom telesnom temperaturom, navode iz Instituta Batut.

Preko sluzokože oka može da nastane virusno ili hlamidijalno zapaljenje oka, što su tipične bolesti kupača. Preko mikropovreda kože i sluzokoža, kao i preko zdrave sluzokože oka, čovek može da sa zarazi leptospirozom (letnji grip), naročito nakon kupanja u barama i stajaćim vodama.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Kao posledica zadržavanja prljave vode u spoljašnjem slušnom kanalu može doći do zapaljenja uha. Preko digestivnog sistema, preko vidljivih sluzokoža i udisanjem vodenog aerosola, tj. sitnih kapljica, čovek može da se zarazi i enterovirusima, koji su, između ostalog, i prouzrokovači seroznog (virusnog) meningitisa (zapaljenje mekih moždanih opni).

Rizik od infekcija kod odraslih i dece školskog uzrasta je, ipak, vrlo mali, jer se obično ne popije velika količina vode, jer je koža prepreka za prodor mikroorganizama, a sami prouzrokovači su u vodi najčešće jako razređeni. Rizik od navedenih infekcija veći je kod dece uzrasta do tri godine, jer su još neotporna, a i način njihovog kupanja pogoduje nastanku većine infekcija (sedenje u plićaku, zagrcavanje, gutanje vode i sl).

Kako bismo sprečili da se zarazimo, potrebno je da izbegavamo: gutanje vode, da u vodi gledamo bez maske za ronjenje, da se predugo zadržavamo u vodi. Preporučljivo je da se po izlasku iz vode (bazena, jezera, reke, mora) istuširamo, što bi trebalo učiniti i pre ulaska pre ulaska u bazen. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike