Trikovi koji deluju: Kako lako ukloniti fleke od masnoće, vina ili kafe

09.07.2023

12:05

0

Autor: K. B.

Fleke na odeći su neizbežna pojava u svakodnevnom životu, bilo da se radi o flekama od blata, žvake, trave, kafe, masnoće, čokolade ili drugih supstanci

Trikovi koji deluju: Kako lako ukloniti fleke od masnoće, vina ili kafe
Copyright Profimedia

Postoji mnogo metoda za uklanjanje nesrećnih fleka sa odeće koje su se slučajno dogodile.

Fleke od blata

Ostavite blato da se osuši na odeći, a zatim koristite četku da uklonite suve komade blata. Potopite odeću u rastvoru od jednog litra vode, kašičice tečnog deterdženta za pranje sudova i kašike alkoholnog sirćeta na 15 minuta.

Fleke od žvake

Blago zagrejano belo sirće je efikasno sredstvo za uklanjanje zaljepljene žvake. Prelijte zagrejano sirće preko žvake, sačekajte nekoliko minuta, a zatim je pažljivo uklonite. Po potrebi, možete ponoviti postupak ili staviti odeću sa žvakom u zamrzivač, gde će se žvaka bez problema oljuštiti nakon nekoliko sati.

Pexels
 

Fleke od trave

Razblažite belo alkoholno sirće sa vodom u razmeri 1:1 i potopite fleku od trave u tu smesu na pet minuta. Zatim nanesite tečni deterdžent za veš ili prašak za pranje na fleku, dodajte malo vode da napravite pastu, pa čistom četkicom za zube očistite fleku pre nego što operete odeću u mašini za pranje veša.

Fleke od kafe

Odmah potopite odeću umrljanu kafom u toplu vodu. Nežno pritisnite krpu natopljenu deterdžentom za veš ili razblaženim sirćetom na mrlju. Zatim operite odeću u najtoplijoj vodi preporučenoj za tkaninu i ponovite postupak ako je potrebno.

Masne fleke

Ako je moguće, odmah isperite masne fleke hladnom vodom. Nežno utrljajte deterdžent za pranje sudova u mrlju, a zatim isperite tkaninu i operite je u mašini za pranje veša. Soda bikarbona je takođe odlična za uklanjanje masnih fleka. Stavite karton ispod mrlje kako se masnoća ne bi prenela na drugu stranu tkanine. Pokupite višak masnoće papirnim ubrusom, a zatim obilno pospite mrlju sodom bikarbonom. Ostavite da deluje najmanje sat vremena, a zatim operite u rastvoru vrele vode i kašike sode bikarbone.

Fleke od čokolade i od vina

Fleke od čokolade možete ukloniti mineralnom vodom, dok se fleke od crvenog vina i crvenog voća poput malina i trešanja uklanjaju kravljim mlekom. Navlažite fleku običnom vodom, prelijte je mlekom i ostavite da odstoji nekoliko sati. Nakon toga, isperite i operite odeću u mašini za pranje veša kao i obično.

Profimedia
 

Mrlje od krvi

Hladna voda je ključna za uklanjanje mrlja od krvi. Važno je što pre potopiti odeću u hladnu vodu kako bi se mrlja lakše uklonila.

Fleke od dezodoransa

 Da biste se rešili žutih fleka koje je dezodorans ostavio na odeći, napravite pastu od sode bikarbone i tople vode. Nanesite pastu na fleku i očistite je četkicom.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike