Vežbe od samo tri minuta i 13 jednostavnih pokreta koje produžavaju životni vek: Ova japanska veština postaće vaša rutina

30.06.2023

06:43

0

Autor: I.K.

Podstiče fleksibilnost tela, krvotok, opušta rameni deo, poboljšava balans tela

Vežbe od samo tri minuta i 13 jednostavnih pokreta koje produžavaju životni vek: Ova japanska veština postaće vaša rutina
Copyright Youtube/JapanSocietyLondon

Japanska tajna za dug i zdrav život sastoji se od svakodnevne rutine koja podrazumeva samo tri minuta vežbanja u 13 jednostavnih pokreta i zove se Radio Taiso.

Ovaj način razgibavanja celokupnog organizma prvi put predstavljen je 1928. godine i zvaničan naziv mu je "Nacionalna zdravstvena kalistenika". Prvenstveno je bio osmišljen za vojnike. 

Podstiče fleksibilnost tela, krvotok, opušta rameni deo, poboljšava balans tela. Svakodnevnom primenom sveukupno poboljšavate fizičko zdravlje. Ima i psihološke pozitivne efekte, jer oslobađa od stresa i utiče na tzv. unutrašnji sat. Japanci ovu veštinu svakodnevno primenjuju. 

Svoj neformalni naziv dobio je zahvaljujući tome što se svako jutro u 6.30 emitovao na radiju te su uz njega počele da vežbaju cele porodice, studenti... ("taiso" znači vežbanje). Brojne kompanije su počele da ga primenjuju tokom jutarnje pauze na poslu za radnike. Svi pokreti su jednostavni, a ako je potrebno mogu se izvoditi i sedeći. 

Svi mogu podjednako da ga primenjuju i stari i mladi i na sve ima podjednak uticaj. Naravno, ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih problema pre nego probate ove vežbe kojima nećete odoleti, posavetujte se sa lekarom. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike