Revolucija! O ovom leku za mršavljenje svi pričaju, jer je efikasan kao operacija! Međutim, ima jedno "ali"

29.06.2023

08:15

0

Retatrutid bi mogao biti revolucionarni lek za gubitak težine i za lečenje dijabetesa tip 2.

Revolucija! O ovom leku za mršavljenje svi pričaju, jer je efikasan kao operacija! Međutim, ima jedno "ali"
Ilustracija - Copyright Pexels

Retatrutid, novi lek za mršavljenje je gotovo efikasan kao operacija za gojaznost... Tako naučnici trenutno govore o preparatu pod nazivom novom leku kompanije Eli Lilly.

O čemu je reč?

Rezultati dva odvojena klinička ispitivanja za novi hormonski lek zaprepastili su istraživače. Objavljeni su u časopisima New England Journal of Medicine (NEJM) i The Lancet. Doktori koji su raspravljali o rezultatima na konferenciji Američkog udruženja za dijabetes u San Dijegu bili su oduševljeni jer su stotine gojaznih ljudi i onih sa dijabetesom brzo izgubili kilažu, odnosno dramatično poboljšali šećer u krvi, holesterol i krvni pritisak.

Dr Anja Jastrebof, direktorka Jejl istraživačkog centra za gojaznost i autorka NEJM dokumenta je kazala da nikada do sada nisu videli ovakve rezultate.

I drugi lekari na konferenciji su se složili da bi retatrutid mogao biti revolucionarni lek za gubitak težine i za lečenje dijabetesa tip 2. 

Daje se jednom nedeljno i menja način na koji jedemo

Retatrutid je zapravo injekcija hormona koja se daje jednom nedeljno i menja način na koji jedemo. To dovodi do ranog osećaja sitosti i smanjenog apetita. Ali za razliku od Ozempica, lekova za dijabetes koji su mnogi koristili i za mršavljenje, a koji oponaša samo jedan hormon gladi (GLP-1), retatrutid je jedan molekul koji oponaša tri različita hormona za regulisanje gladi: GLP -1, GIP i glukagon.

Čini se da ta „trostruka G“ akcija, kako su je neki naučnici nazvali, ima snažnije efekte na apetit i osećaj zadovoljstva hranom.

 

 

Dr Anja Jastrebof ističe da pacijenti zapravo dobijaju osećaj slobode, odnsno da je njihov um oslobođen tereta jer ne moraju da stalno pokušavaju da kontrolišu svaki zalogaj koji stave u usta do kraja života.

Izgubili u proseku 26 kilograma za 11 meseci

U NEJM ispitivanju gojazni pacijenti kojima je data najveća nedeljna doza retatrutida (12 mg) izgubili su u proseku 26 kilograma za 11 meseci. Pritom, težina im je i dalje opadala čak i kada se ispitivanje završilo, što govori da duža veća ispitivanja koja tek slede mogu doneti još impresivnije rezultate o mršavljenju, piše "Insider."

Podaci pokazuju i da je svaki pacijent na najvišoj dozi retatrutida izgubio najmanje pet odsto svoje telesne težine, a četvrtina tih učesnika izgubila je 30 odsto ili više svoje težine.

U sličnoj studiji o retatrutidu za pacijente sa dijabetesom tipa 2 objavljenoj u časopisu Lancet učesnici su izgubili oko 17 odsto svoje telesne težine za devet meseci. To je izuzetan podvig pošto je pacijentima sa dijabetesom tip 2 obično teže da izgube kilograme kao i drugi gojazni.

A neželjeni efekti i manjkavosti?

Pixabay
 

 

Neželjeni efekti retatrutida obično su mučnina, dijareja, zatvor i povraćanje, mada naučnici veruju da će vremenom uspeti da ih ublaže.

Takođe, naučnici smatraju da će ovaj lek u komercijalnoj upotrebi biti tek za nekoliko godina.

Naime, da bi Američka uprava za hranu i lekove odobrila ovaj preparat, on mora da uspešno prođe veća i duža klinička ispitivanja faze 3, proces koji će verovatno trajati najmanje do kraja 2025, piše magazin Nature.

Svakako, ukoliko u potpunosti bude dokazana njegova efikasnost, vredi ga čekati.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike