Pažljivo sa suplementima: Stručnjaci daju odgovor da li ih treba koristiti pre ili posle treninga

02.06.2023

17:46

0

Autor: 24sedam

Za dobre rezultate pored pravilnog treninga neophodna je i zdrava ishrana

Pažljivo sa suplementima: Stručnjaci daju odgovor da li ih treba koristiti pre ili posle treninga
Copyright Pexels

Kako izabrati prave i zdrave suplemente koji će efikasno poboljšati rezultate rekreativnog ili profesionalnog treninga i pozitivno uticati na mišiće i telo, a pritom neće naškoditi organizmu – pitaju se mnogi koji manje ili više redovno vežbaju u teretani ili van nje. Stručnjaci savetuju da se kao dodatak ishrani koriste samo oni suplementi koji su prošli kontrolu različitih regulatornih agencija i organizacija i ispunjavaju sve propisane standarde.

Ko trenira konstantno zna koliko je teško doći do željene figure i koliko se brzo ispada iz forme. Znaju to dobro i oni koji pokušavaju nekoliko meseci pred more da “nabace mišiće” ili izgube kilograme.

Ipak, redovno vežbanje je samo deo slagalice koja dovodi telo u skladne okvire. Za dobre rezultate pored pravilnog treninga neophodna je i zdrava ishrana. Ipak, često ni to nije dovoljno. Neretko oni koji uravnoteženo jedu i izbegavaju nezdravu hranu nisu zadovoljni efektima vežbanja. Stručnjaci ističu da čak i namirnice za koje mislimo da su zdrave često nemaju u svom sastavu dovoljnu nutritivnu vrednost.

- Upravo zato se preporučuje i poželjna je upotreba različitih dodataka ishrani, naročito ako je reč o sportskim aktivnostima. Za pravilan unos makro i mikronutrijenata zalažu se nutricionisti koji daju smernice o optimalnoj ishrani za sportiste i pomažu u razvoju sportskih suplemenata koji zadovoljavaju njihove nutritivne potrebe.

Kako kažu, neizostavnu ulogu u lancu proizvodnje i upotrebe zdravih i efikasnih suplemenata imaju farmaceuti, istraživači iz oblasti sportske nauke i treneri.  

Pexels
 

- Farmaceuti brinu o pravilnoj formulaciji i doziranju proizvoda koji nastaju u procesu proizvodnje pridržavanjem strogih standarda i propisa. Istraživači iz oblasti sportske nauke na osnovu studija prate uticaj suplemenata na sportske performanse i zdravlje sportista dok korisne informacije pružaju i sportski treneri i konsultanti koji imaju uvid u individualne potrebe sportista kada je reč o suplementaciji.

Šta suplementi daju mišićima?

Zbog čega je važno profesionalnim sportistima ili rekreativcima koji redovno treniraju da koriste provereno zdrave suplemente objasnili su stručnjaci.

- Ako ste posvećeni fitnesu verovatno ste primetili da fizički napor kome se izlaže telo i mišići zahteva poseban režim ishrane. Važno je razumeti da vaši mišići zahtevaju posebnu prehranu zbog fizičkog opterećenja kojem su izloženi. Zato se upotrebljavaju raznovrsni suplementi koji imaju svoje specifične uloge i različite potencijalne koristi.

Kakav je sastav suplemenata koji doprinose boljim rezultatima i povećanju mišićne mase – interesuje verovatno većinu sportista i rekreativaca.

Profimedia
 

-Za unapređenje fizičkih postignuća i povećanje mišićne mase možete se opredeliti za keratin monohidrat i asortiman aminokiselina koji uključuje beta alanin, citrulin, BCAA, glutamine, arginin i druge važne aminokiseline. Gejneri kao visokokalorični dodaci ishrani vam mogu pomoći kod povećanja telesne i mišićne mase dok sagorevači masti podržavaju gubitak telesnih masa – naglašavaju u “Protein Box”-u..

Suplementi se mogu koristiti i pre treninga

Postoje i suplementi koji se koriste pre treninga za više energije i snage.

-Pre-workout preparati će vam poboljšati fizičku izdržljivost i mišićni oporavak. Pored toga postoje i neizostavni vitamini i minerali, kao i biljni preparati koji potiču iz biljaka tribulus tarrestris i ašvaganda.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike