Kako da izgubite tri kilograma bez izgladnjivanja i mnogo odricanja uz minimalne korekcije: Osećajte se lakše i poletnije

23.05.2023

06:42

1

Autor: K. O.

Imamo dobar plan

Kako da izgubite tri kilograma bez izgladnjivanja i mnogo odricanja uz minimalne korekcije: Osećajte se lakše i poletnije
pexels-antoni-shkraba-4989378 - Copyright Pexels

Stiglo nam je lepo vreme, pa se borba sa kilogramima zahuktala. Za početak nije loše da se postavi neki lako dohvatljiv cilj, ali sa vidljivim rezultatima.

Zato tri kilograma zvuči odlično i mnogi upravo to postavljaju za cilj jer je najpre realno, a primetno na telu u kratkom roku.

Nutricionisti predlažu ključne korake koji pomažu u gubitku otprilike toliko kilograma, i to bez previše vežbanja i odricanja.

Hleb i proteini za doručak

Da, moguće je da ste pročitali hleb. Nutricionistkinja Lorden Alvarez tvrdi da, suprotno verovanju, hleb ne treba izbaciti iz ishrane, već samo pripaziti na količine i ono što jedemo uz njega.

- Zapravo, preporučljivo ga je uključiti u doručak jer stvara osećaj sitosti. Posebno je poželjan onaj s makronutrijentima, odnosno sa manje šećera. Uopšteno, nije problem u hlebu, nego u količini koju jedemo. Najbolje ga je jesti s hranom bogatom proteinima kao što su jaja, ćuretina ili šunka. Tako ćete dobiti hranjiv i zasitan doručak - rekla je Alvarez.

Freepik
 

Recite, ne, pirinčanim pločicama

Mnogi ljudi kada odluče da koriguju ishranu, odmah se bace na pirinčane i kukuruzne pločice jer deluju kao bolja opcija od hleba, ali stručnjaci tvrde da je to mit.

- Nije tačno da je to poželjna hrana. Zapravo, ove pločice imaju više kalorija od belog i hleba od celog zrna. Razlika je samo u tome što su pune vazduha, pa su lakše - napominje Alvarez.

Kafa nije problem, ali dodaci...

Nije svejedno da li ste popili tri obične crne kafe ili tri sa mlekom, šećerom, šlagom...

- Tri crne kafe sa zaslađivačem neće uticati na težinu, ali ako ih pijete s mlekom i šećerom, jasno je da ste uneli i dodatne kalorije - pojašnjava ona.

Freepik
 

Proteini su odličan izbor za večeru

Ako je vaš cilj da izgubiti dva, tri kilograma, jedna od ključnih stvari jeste konzumiranje proteina za večeru jer će oni izazvati osećaj sitosti pre spavanja.

Piletina, ćuretina, jaja ili čak mahunarke dobar su način kreiranja hranjive i zasitne večere, a ako želite neku laganiju opciju, dobar odabir je i ovsena kaša bogata orašastim plodovima.

Oprezno sa sokovima i šećerom

U pićima je opasnost jer često nismo svesni koliko je šećera sadržano u njima.

- Budući da je reč o tečnosti koja ne stvara osećaj sitosti, možemo uneti više kalorija nego kada je reč o hrani. Posebno je važno izbaciti sokove jer, na primer, kupovni sok od pomorandže može imati i do 350 kalorija - napominje Alvarez.

Ukidanje šećera se podrazumeva, ali ne treba izbegavati voće i prirodne sveže sokove.

- Imajte na umu to da konzumacija šećera izaziva celulit i starenje kože, a rafinisani šećer pogotovo izaziva visoke skokove glukoze u krvi, što uzrokuju osećaj gladi - upozorava.

Pixabay
 

Šta jesti?

Ključ je u oprezu prilikom unosa hrane kako biste izbegli prejedanje.

Preporuka je povećan unos vlakana, jer poboljšavaju probavu, te mahunarki, koje su izvor proteina, a dobrodošao je i povećan unos maslinovog ulja.

- Izgladnjivanjem samo stvarate nutritivne nedostatke u telu, otežavate rad čitavog organizma, te podstičete nervozu i teskobu - pojašnjava Alvarez.

Važnost odmora i treninga

O tome koliko je važan redovan san do sada se govorilo mnogo puta, a trening treba da bude sastavni deo vašeg životnog stila.

Pexels
 

A ako želite da izgubite tri kilograma, jako je bitno da trening uključite u svoj raspored.

- Trening je najbolji saveznik u podsticanju metabolizma i kalorijske potrošnje, te utiče na prevenciju hormonalnih poremećaja koji izazivaju glad - zaključila je Alvarez, a prenosi T-portal.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike