Mleko ili jogurt: Šta je zdravije piti prema mišljenju nutricionista

28.05.2023

06:42

0

Autor: K. B.

Jedna od večitih dilema u svetu ishrane jeste pitanje da li je zdravije konzumirati jogurt ili mleko

Mleko ili jogurt: Šta je zdravije piti prema mišljenju nutricionista
Copyright Freepik

Ovo je pitanje koje često postavljamo prilikom razmatranja zdrave ishrane. Oba mlečna proizvoda su popularna i imaju svoje mesto u ishrani ljudi širom sveta. 

Brojne studije su sprovedene kako bi se uporedili jogurt i mleko i njihov uticaj na zdravlje ljudi. Istraživači su proučavali nutritivni sastav, probiotske kulture, kalcijum i druge faktore koji mogu uticati na zdravstvene benefite ova dva proizvoda.

Freepik
 

Prednosti mleka

Mleko je izvor visoko kvalitetnih proteina, vitamina i minerala. Posebno je bogato kalcijumom, koji je ključan za izgradnju i održavanje zdravih kostiju. Redovno konzumiranje mleka može pomoći u prevenciji osteoporoze i jačanju kostiju. Takođe, mleko je dobar izvor vitamina D, koji je važan za apsorpciju kalcijuma. Pored toga, mleko pruža proteine ​​koji su ključni za oporavak mišića i održavanje mišićne mase.

Prednosti jogurta

Jogurt je poznat po prisustvu probiotika, korisnih bakterija koje podržavaju zdravlje creva i jačaju imunološki sistem. Ovi probiotici mogu pomoći u regulaciji varenja, smanjenju upala i poboljšanju opšteg zdravlja creva. Takođe, jogurt je lakše svarljiv za ljude sa intolerancijom na laktozu, jer fermentacija jogurta pomaže u razgradnji laktoze. Jogurt takođe pruža proteine, kalcijum i druge hranljive sastojke koji su važni za zdravlje kostiju i mišića.

Freepik
 

Sve zavisi od vašeg organizma

Na kraju, nije moguće jasno reći da li je jogurt ili mleko zdravije piti, jer oba imaju svoje prednosti. Mleko je bogato kalcijumom i visokokvalitetnim proteinima, dok jogurt sadrži probiotike i lakše se vari za osobe sa intolerancijom na laktozu. Važno je uzeti u obzir sopstvene potrebe, preferencije i toleranciju na mlečne proizvode kako biste doneli informisanu odluku o tome šta je najbolje za vaše zdravlje. Ako imate potrebu za većom količinom kalcijuma i proteinima, mleko može biti dobar izbor. S druge strane, ako želite podršku za zdravlje creva i imunološkog sistema, jogurt može biti povoljniji izbor.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike