Većina roditelja pogrešno hvali dete: Na ovo obavezno treba da se stavi akcenat

15.02.2023

18:22

0

Autor: Z.A.S.

Iz najbolje namere dešavaju se ogromne greške

Većina roditelja pogrešno hvali dete: Na ovo obavezno treba da se stavi akcenat
Majka i dete - Copyright Freepik

Posao roditelja nije nimalo lak i jednostavan. Odgovornost je ogromna i često se, u najboljoj nameri, dešavaju velike greške.

Jedna od onih koju roditelji najčešće prave tiče se poriva da pohvale dete kada uradi nešto fenomenalno. To, naravno, ne znači da nikada ne treba da pohvalite dete za bilo šta što uradi.

Upravo suprotno. Kada dete uradi nešto dobro, uvek treba da ga pohvalite, ali je bitan način na koji ćete to uraditi, odnosno na šta ćete staviti akcenat.

Naime, umesto da hvalite dete, pohvalite trud koji je uložilo da nešto postigne.

Kada uradi nešto za pohvalu, recite: - Sigurno si se baš potrudio, svaka čast. - Naravno, nakon toga možete da dodate da je kreativno i pametno, ali akcenat treba da ostane na trudu koji je dete unelo u rad.

Freepik
 

Na taj način vi zapravo hvalite nešto što dete može da kontroliše i na šta može da utiče - količinu uloženog napora, pažnje i volje. Tako ćete ga samo motivisati da se još više trudi u budućnosti i stvorićete zdravu naviku za njegov daljnji napredak u životu.

Freepik
 

Ma koliko želeli da svom detetu dajete nežne pohvale i koliko god bilo iskušenje da to uradite bilo jako, nemojte da hvalite dečije sposobnosti, već mu suptilno skrenite pažnju na njih, a komplimente usmerite ka stvarima na kojima će poželeti da još više radi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike