Svi ih volimo i jako su praktične, ali, koliko su supe iz kesice zapravo zdrave? Ovaj odgovor, verovatno, niste očekivali

11.02.2023

05:33

0

Autor: Z.A.S.

Istina je da nam je za njihovu pripremu potrebno mnogo manje vremena, ali da li su dobre za organizam?

Svi ih volimo i jako su praktične, ali, koliko su supe iz kesice zapravo zdrave? Ovaj odgovor, verovatno, niste očekivali
Supa iz kesice - Copyright Profimedia

Mnogi od nas žive ubrzanim načinom života. Posao, obaveze, sastanci, jurcanje po ceo dan... jednostavno, nemoguće je sve postići i neki deo života, nažalost, mora da ispašta.

Mnoge žene (a i muškarci) upravo zbog nedostatka vremena često preskoče poslove u kuhinji, odnosno ne kuvaju. Ili ako se i late šerpi, gledaju da to bude nešto što može da se pripremi na brzinu.

Tako će mnogi radije pržiti nego kuvati, ili koristiti polugotove proizvode, kao što je, recimo, supa iz kesice. Iako domaću supu uopšte nije teško napraviti, supa iz kesice je svakako mnogo brža opcija, a mnogima je vreme ključan faktor.

Međutim, nameće se pitanje da li je takva supa zdrava i zbog čega onda mnogi troše vreme u kuhinji kuvajući domaću supu, ako je ova iz kesice dobra zamena?

Ono što je istina jeste da sastav supa iz kesice nikako nije dobar po ljudsko zdravlje, pre svega zbog velike količine soli koja se u njima nalazi, kao i rezanaca od belog brašna. Da pojednostavimo, supe iz kesica su prepune ugljenih hidrata, a ozloglašene transmasti, odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa predstavljaju poseban problem.

Profimedia
 

Da osobe koje konzumiraju veće količine veštačke supe imaju i veći rizik od metaboličkog sindroma, u odnosu na one koje ih jedu ređe, potvrđeno je istraživanjima.

Za to je najviše kriv visok sadržaj transmasti, dok visoka koncentracija šećera i soli, oštećuje ćelije i pospešuje zapaljenske procese u organizmu.

Profimedia
 

Ovi loši efekti ustanovljeni su kod osoba koje su supu iz kesice jele dva do tri puta nedeljno. Za razliku od ovog, čestog konzumiranja, umereno konzumiranje nije opasno pa se ove supe čak preporučuju osobama sa prehladom, povišenom telesnom temperaturom, dijarejom i povraćanjem pošto predstavljaju dobre izvore tečnosti kojima se nadoknađuju izgubljeni elektroliti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike