Ovako so šteti našem organizmu: Može li čulo ukusa da se promeni?

19.01.2022

05:33

0

Ljudi pojedu čak tri puta više soli od dozvoljene količine, što izaziva ozbiljne zdravstvene probleme

Ovako so šteti našem organizmu: Može li čulo ukusa da se promeni?
So, hrana - Copyright Profimedia

Osnovna namirnica, koju koristimo da začinimo hranu, jeste so.

Takođe, pored brašna, šećera i mast, so spada u četiri bele smrti.

Svaki lekar će vam reći da je maksimalno izbegavate, odnosno da sa njom nikako ne preterujete.

So sadrži natrijum koji je bitan deo ishrane, a ključan je za održavanje homeostaze u telu, što omogućava mnogim telesnim funkcijama da rade stabilno.

Međutim, ukoliko konzumiramo previše natrijuma, to može da izbaci naše telo iz ravnoteže i da našteti zdravlju.

Ljudi pojedu čak tri puta više soli od dozvoljene količine, što izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, dokazano je brojnim istraživanjima.

Takođe je dobro poznato i da je prevelik unos soli povezan sa visokim krvnim pritiskom i većim rizikom od srčanih problema.

Pexels
 

Ono što često zaluta na naš tanjir, sadrži velike količine soli, a kako sama so sadrži čak 40 posto natrijuma, nije teško pretpostaviti da granicu unosa soli, u toku jednog dana, vrlo lako pređemo, a to je tek jedna kašičica dnevno.

Najnovije smjernice za ishranu preporučuju da odrasli ne konzumiraju više od 2,3 grama natrijuma dnevno. Međutim, Američko udruženje za srce (AHA) sugeriše da većina odraslih treba da smanji unos na samo 1.5 grama dnevno kako bi se održao nizak krvni pritisak.

Evo šta se može dogoditi odmah nakon obroka bogatog natrijumom, kao i dva dugoročna efekta koji bi mogli nastati ako jedete previše soli.

Pixabay
 

1. Zadržavanje vode u organizmu

Da li vam se ikada dogodilo da vam je stomak naduven nakon što ste pojeli nešto slano, poput kesice čipsa ili obroka brze hrane? Prirodno je da se osećate naduto, nakon što se prepustite nečemu što je bogato natrijumom.

To je zato što će vaši bubrezi sačuvati svu dodatnu količinu vode koju popijete kako bi izbalansirali dodatni unos natrijuma koji telo ulaže u nastojanju da zadrži određenu srazmeru natrijuma i vode.

2. Stalno ste žedni
Kad već govorimo o unosu vode, kada pojedete nešto što je prepuno natrijuma, usta vam mogu biti suva. Razlog za to je ponovo potreba vašeg tela da održava tu vrlo spečifičnu razmeru natrijuma i vode.

Pixabay
 

3. Krvni pritisak može blago da poraste
Ako jedete znatnu količinu slane hrane za jedan obrok, moguće je da ćete doživeti privremeni porast nivoa krvnog pritiska. To je zato što hrana bogata natrijumom može da prouzrokuje protok veće količine krvi kroz vaše krvne sudove. Međutim, ova fluktuacija nivoa se ne javlja kod svih ljudi nakon što jedu obrok zasićen solju.

Redovna konzumacija obroka bogatih natrijumom može da dovede do visokog krvnog pritiska ili hipertenzije.

4. Vremenom može da poveća rizik od srčanih oboljenja
Jedan od mogućih dugoročnih efekata konzumiranja previše natrijuma je povećan rizik od srčanih oboljenja. Postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na to da visok unos soli uzrokuje porast krvnog pritiska i do suženja vena i arterija. To bi moglo da dovede do povećanog rizika od srčanih oboljenja.

Profimedia
 

5. Bubrezi, osteoporoza…
Višak unosa natrijuma može da utiče na bubrege izazivajući i bubrežne kamence. Pored toga, previše natrijuma može da poveća rizik od osteoporoze, jer smanjuje količinu kalcijuma, ključnog za zdravlje kostiju. On takođe može da dovede do smanjenog protoka krvi.

Količina soli koju koristimo je stečena navika i čulo ukusa može da se navikne na manju količinu za manje od tri nedelje, ako se osoba pridržava određenog režima ishrane.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike