Bake znaju najbolje: Pileća supa je poznati lek za prehladu još od 12. veka zbog fantastičnih učinaka na organizam

08.11.2020

14:25

0

Donosimo i originalni recept doktora Renarda

Bake znaju najbolje: Pileća supa je poznati lek za prehladu još od 12. veka zbog fantastičnih učinaka na organizam
Copyright Pexels

Stigla je sezona prehlada i retko ko je pregura, a da ne zakači neki virus, da mu barem jednom ne procuri nos ili ga uhvati kijavica. Svi koji su imali tu privilegiju da odrastaju uz bake, znaju da je njena metoda za prvu pomoć uvek bila – pileća supa.

A da li je pileća supa stvarno dobar lek za prehladu? Pa, benefita ima i nije ih malo…

Iako joj nauka još nije dodelila status leka, neka laboratorijska ispitivanja naznačila su da možda ima neki protivupalni efekat.

Ipak, pileća supa bez sumnje ima dve prednosti za sve prehlađene. Prvo, vruća je, a to pomaže protoku sluzi i cirkulaciji krvi. Od toga će vam biti nešto bolje. Drugo, dobra supa s mnogo povrća opskrbiće vas ključnim nutrijentima i energijom. To će u određenoj meri ubrzati oporavak, kažu stručnjaci.

A ne smemo zaboraviti ni placebo efekat jer konzumiranje tople pileće supe dovodi do psihološke i fizičke prijatnosti.

Većina supa sadrži sastojke bogate hranjivim materijama. “Bakina supa” sadrži više od pet vrsta povrća s visokim udelom vlakana, vitamina C i antioksidansa. Jedan tanjir pileće supe može pružiti dnevnu dozu hranjivih materija koje mogu podstaći imunološki sistem u borbi protiv simptoma prehlade.

Unsplash/Henrique Felix

U 12. veku prepisivana kao lek za prehladu i astmu

Delotvornost pileće supe poznata je još od 12. veka kada ju je jevrejski rabin, lekar i filozof Mojsije Majmonid, prepisivao kao lek protiv prehlade i astme. Nije poznato kako je ovaj srednjovekovni lekar znao hemijski sastav supe, ali današnja istraživanja idu u prilog njegovoj terapiji.

Na osnovu nedavnih istraživanja, koja je sproveo čuveni pulmolog Ervin Ziment, dokazano je da pileća supa zaista ima terapeutska svojstva. Prvo, pileće meso sadrži aminokiselinu cistein, koja se oslobađa tokom njegovog kuvanja. Ova aminokiselina je po sastavu slična acetilcisteinu, supstanci koja je osnovni sastojak medikamenata koji se prepisuju protiv bronhitisa i ostalih bolesti disajnih organa. Inače, njen zadatak je da razloži sluz u nosu i grlu te tako olakša disanje. Osim toga, para koju udišemo dok jedemo toplu supu efikasnija je od inhalacije običnom vodenom parom.

Blagotvorni začini

Doktor Ziment je u svojoj studiji naglasio da se lekovitost pileće supe mnogostruko pojačava kada joj se tokom kuvanja doda nekoliko čenova belog luka i zrna bibera, pošto ovi začini “rade” po principu savremenih lekova protiv kašlja – smanjuju gustinu sluzi i olakšavaju disanje. Inače, beli luk sadrži selen, moćni antioksidant koji zajedno sa vitaminom E učestvuje u procesu jačanja imuniteta.

Protivupalno dejstvo

Doktor Stiven Renard, načelnik pulmološke bolnice u Nebrasci, izneo je teoriju o antiinflamatornom dejstvu pileće supe, nakon čega su svi njegovi pacijenti tri puta dnevno dobijali po tanjir. Njegova teorija zasniva se na činjenici da supa blokira kretanje neutrofila, belih krvnih ćelija koje se tokom prehlade talože u sluzokoži nosa i uzrokuju njegovu zapušenost. Doktor Renard sproveo je brojna laboratorijska ispitivanja domaće pileće supe koju je spravljala baka njegove supruge. Nakon što je na neutrofile nakapao nekoliko kapi supe, oni su prestali da se gomilaju ali, pri tom, nisu izgubili sposobnost da se bore protiv mikroorganizama.

Možda vas zanima: Nije magija, ali je toliko lako: Kako da oljuštite paradajz

Ovo se ponovilo čak i onda kada je neutrofile nakapao sa 200 puta razblaženim koncentratom supe. Treba naglasiti da je doktor Renard uradio samo jednu studiju i da je napomenuo da je potrebno uraditi niz dodatnih ispitivanja kako bi se lekovitost pileće supe u potpunosti dokazala. Pošto nije bilo zainteresovanih za finansiranje njegovog projekta, druga studija, nažalost, nikada nije urađena.

Kanadska dijetetičarka, Lesli Bek kaže da se, prema studiji koju je 2000. sproveo Univerzitet u Nebraski, pokazalo da domaća pileća supa, koja sadrži pileće meso, puno povrća, peršun, šargarepu, luk, so i biber, sprečava aktivnost belih krvnih zrnaca koja uzrokuju upalu u uzorcima krvi dobrovoljaca. Verovalo se da upravo to uspeva da smanji protok sluzi i začepljen nos učini prohodnim.

Dobitna kombinacija

Kombinacija pilećeg mesa i povrća koja se stavlja u supu, važna je u odbrani pluća od virusne infekcije. S obzirom na to da je pred nama hladan period godine, kada je mogućnost nastanka infekcije velika, savjetujemo vam da svakog dana ponudite djetetu tanjir domaće pileće supe spravljenje po receptu doktora Renarda. Osim što je ukusna i ljekovita, pileća supa obezbjeđuje hidrataciju organizma i stimuliše apetit djeteta.

Pixabay

Originalni recept za pileću supu po doktoru Renardu koja stimuliše apetit i obezbeđuje hidrataciju organizma:

Potrebno vam je:

1 pile srednje veličine (može i koka)
0,5 kg pilećih krilaca
3 velike glavice crnog luka
1 veliki krompir
3 paškanata
2 korena peršuna
7 većih šargarepa
1 veći koren celera
1 struk peršunovog lišća
so, biber po ukusu

Priprema:

Pile operite, nalijte ga hladnom vodom i stavite u veći lonac da se kuva. Kada voda proključa, smanjite vatru i dodajte krilca. Povrće očistite, isjecite na komade, pa ga ubacite u lonac. Ostavite da se kuva na tihoj vatri sat i po. S vremena na vreme skidajte masnoću koja se skuplja na površini supe. Dodajte oprano peršunovo lišće. Pola sata kasnije, izvadite meso i povrće iz supe. Meso nemojte više vraćati u supu, a povrće izmiksajte i vratite. Na kraju posolite i pobiberite po ukusu.

Saznaj više:

Nije od ptice mleko, niti bogzna kakav luksuz: Jelovnik za dugovečnost kraljice Elizabete

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike