Pijete isključivo crnu kafu bez ičega? Nova studija pokazala koliko je to zdravo

22.05.2022

04:46

0

Jedna od namirnica o kojoj mnogo znamo i uvek može još

Pijete isključivo crnu kafu bez ičega? Nova studija pokazala koliko je to zdravo
Copyright Profimedia

Kafa je napitak bez koje mnogi ne mogu zamisliti početak dana. Ako pijete crnu kafu - bez mleka, šećera i pavlake, onda ste u manjini, ali ispijanje takve kafe ima neke prednosti, kao i nedostatke.

– Osim što vam pomaže da se ujutro razbudite, crna kafa ima nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, raka, bolesti jetre i bolesti srca – kaže za Eat This dijetetičarka Liza Endruz.

Pomaže da redovno obavljate veliku nuždu

Za one s probavnim problemima, crna kafa mogla bi biti spas.

– Kafa može pomoći u održavanju zdravlja vašeg gastrointestinalnog trakta stvaranjem zdravog crevnog mikrobioma – kaže Endruz.

Prema istraživanjima, neka jedinjenja u kafi pomažu da se stimuliše proizvodnja želučane kiseline koja pomaže u kretanju hrane kroz creva i održavanju redovne stolice.

Pixabay
 
Pomaže u prevenciji nekih bolesti

Kao što je već spomenuto, crna kafa može biti efikasna u smanjenju rizika od bolesti poput dijabetesa tipa 2, raka, bolesti jetre i bolesti srca.

– Kafa sadrži nekoliko bioaktivnih materija kao što su fenolna jedinnjenja, alkaloidi, diterpeni i drugi metaboliti koji mogu pomoći u prevenciji bolesti – ističe Endruz.

Studija iz časopisa “AHA Journal Circulation: Heart Failure” koja je analizirala “Framingham Heart Study”, pokazala je da se rizik od slabosti srca tokom vremena smanjio između 5 i 12 odsto kod osoba koje su svakoga dana konzumirale crnu kafu u poređenju s onima koji nisu pili kafu.

Pixabay
 
Može pomoći mentalnom zdravlju

Za one sa anksioznošću, crna kafa verojatno nije najbolja ideja jer kofein može podstaći nervozu. Međutim, za druge probleme mentalnog zdravlja i kognitivna oštećenja, ovaj topli napitak može biti od pomoći.

Studija iz časopisa “Molecular Psychology” pokazala je da redovno ispijanje kafe “poboljšava koncentraciju i motoričku kontrolu i budnost stvaranjem promena u mozgu”.

Endruz potvrđuje potencijalne neurološke prednosti pijenja crne kafe: “Utvrđeno je da smanjuje rizik od demencije, depresije i suicida.”

To ne znači da će ispijanje kafe eliminisati simptome depresije, ali može biti još jedan mehanizam za suočavanje sa ovim stanjem.

Pexels
 
Prekomerni unos kafe povećava rizik od nesanice

Verovatno je svima poznato da previše kafe može povećati šanse za nesanicu. Prema “Sleep Foundationu”, prekomerni unos kofeina može dovesti do simptoma nesanice ili pogoršati postoeću nesanicu.

– Konzumiranje kofeina da ostanete budni noću može dovesti do nesanice, teskobe, čestih noćnih buđenja i sveukupno lošijeg kvaliteta sna – navode stručnjaci i savetuju da šoljicu kafe pijete samo ujutro kako bi kofein nestao iz organizma dok dođe vreme za spavanje.

Crna kafa može pogoršati refluks kiseline

Refluks kiseline nastaje kada se sadržaj želuca vrati u jednjak, što uzrokuje peckanje u grlu i/ili prsima, odnosno osećaj poznatiji kao žgaravica. Prema klinici “Cleveland”, pijenje kafe s kofeinom povećava količinu kiseline koja se već nalazi u želucu.

Profimedia
 
Korisna je kada se pije pre treninga

Dijetetičarka Brijana Vuds kaže da kafa može pomoći da efikasnije trenirate. Prema The International Society of Sports Nutrition (ISSN), pokazalo se da kofein poboljšava izvedbu vežbanja kod sportistai rekreativaca. Vudsova napominje da šoljicu kafe popijete otprilike sat vremena pre treninga.

Pomaže da budete fokusiraniji

Kava sadrži preko 1.000 jedinjenjna, uključujući fenole i hlorogenske kiseline, koji su proučavani zbog njihovih učinaka na koncentraciju, piše časopis Nutrients. To znači da bi vam šoljica ovog toplog napitka mogla pomoći da budete koncentriraniji i jasnije razmišljate.

Pixabay
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike