Nije svejedno koju muziku slušate dok trenirate

03.10.2020

08:11 >> 08:15

0

Autor: Z. A.

Izaberite pravu muziku za trčanje ili trening snage

Nije svejedno koju muziku slušate dok trenirate
Copyright Pixabay

Budući da naš mozak  reaguje na različite frekvencije, ritam i melodije ritmična muzika može da vas motiviše da vežbate više. Zato je važno odabrati muziku koja odgovara ritmu vežbanja: niže frekvencije i sporiji ritam će nas uspavati, ali pozitivna, ritmična muzika izvući će iz nas energiju koju nismo znali da imamo. 

Nakon što su proučili više od 6,7 miliona kompilacija za vežbanje, stručnjaci su pronašli idealnu muzičku podlogu za trening. Top-lista pesama koje najviše podastiču na vežbanje zasniva se na njihovoj popularnosti, ali i na njihovom tempu, stilu i stihovima.

Muzika na nesvesnom nivou pomera granice izdržljivosti tokom treninga i podstiče na vežbanje. Vežbanje uz muziku nateraće vas da pretrčite koji kilometar više ili odradite veći broj ponavljanja neke vežbe. Uz to, muzika motivira i podiže raspoloženje.

ČITAJTE I: Uz ove 3 vežbe stomak će se sigurno smanjiti za 15 dana!

To je pokazalo i istraživanje Univerziteta Brunel – kada sinkronizujete pokrete s ritmom i pojačate intenzitet treninga time što ste izabrali bržu numeru, to će pojačati učinak vežbe, a nećete ni primetiti da trenirate napornije. Motivaciona playlista može vam pomoći da zamaskirati simptome umora, kao što je zadihanost, a to će vam pomoći i da umor posmatrate na pozitivniji način.

To znači da kad telo kaže: „Stop, dosta mi je“, muzika ima moć da vam podigne raspoloženje i da vam da još koji atom snage, kaže sportski psiholog Kostas Karageorgis, vođa istraživanja kojim je utvrđeno da muzika može povećati učinak vežbanja za 15 odsto.

Pixabay

Muškarci i žene biraju različitu muziku

Dok muškarci podižu tegove uz temu iz filma „Roki“, žene će izabrati hitove Rijane ili Ledi Gage. Osim razlike u polu, istraživanje je pokazalo i kako ne ide svaki muzički žanr uz svaki stil vežbanja. Tako rep stvara najbolju zvučnu kulisu za trčanje, a dens je najprikladniji za trening snage.
U repu je prosečan broj udaraca u minutu između 75 i 95, što najbolje odgovara tempu trčanja većine ljudi. Pop je savršen za sporiji tip aktivnosti, a to uključuje i zagrevanje i hlađenje.

Dens je najbolje slušati tokom treninga snage zbog njegovog brzog i ritmičnog basa, a rok bi trebalo izbegavati kod aktivnosti visokog intenziteta jer česte promene u tempu muzike mogu uticati i na ritam vežbanja.
Naš mozak reaguje na različite frekvencije, ritam i melodije. Upravo iz tog razloga ritmična muzika može delovati motivaciono. Važno je odabrati muziku koja odgovara ritmu vežbanja: niže frekvencije i sporiji ritam će nas uspavati, ali i muzikku koja vežbača asocira na nešto pozitivno.

PROČITAJTE I: Najčešće zablude kada je mršavljenje u pitanju

Slušajući takvu muziku, mozak reaguje pozitivno, a kako su um i telo povezani, preplavljuje nas prijatan osećaj, raste nam energija, pa smo u takvom stanju više motivisani za vežbanje.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike