Ako želite da zvučite sigurno i ubedljivo, morate da zaboravite ovih 10 fraza

01.12.2022

19:33

0

Autor: Z. A.

Život nosi neponovljive situacije, a postoje fraze koje vam u njima samo odmažu

Ako želite da zvučite sigurno i ubedljivo, morate da zaboravite ovih 10 fraza
Maska - Copyright Pexels

Svakom živom čoveku dogodi se situacija u kojoj želi da zvuči sigurno i puno samopouzdanja, a da onda kaže nešto zbog čega deluje arogantno i nesigurno, a ponekad sebi izgleda glupavo.

Svako od nas ponekad izgovori nešto nesvesno ili naša misao deluje drugačije u našoj glavi pre nego što je artikulišemo. Međutim, za većinu životnih situacija nema probe - u trenutku dok život režira, vi pišete scenario.

Iako većina ljudi neće moći da vam objasni zašto je to tako – postoje fraze koje treba izbegavati, em mogu uvrediti druge, em će od vas napraviti babarogu – a posebno ovih 10 frazetina.

Ne bih da se hvalim, ali…

Ako ne želite da se hvalite, onda nemojte da se hvalite. Ova rečenica ne samo da nikoga neće privući već će izazvati suprotan efekat. Smohvala je u svesti laika jedna od odlika narcizma, pa nećete delovati puni samopouzdanja već puni sebe - samozaljubljeno.

Pexels
 

Zar ne znaju svi to?

Ukoliko vam neko na poslu objasni nešto a vaš jedini komentar je da ste to već znali, to ne pokazuje da ste puni znanja, već da ste arogantni i da vas ne interesuje da saznate nešto novo. Umesto da to izgovorite, zahvalite se ili samo potvrdite rečenicu koju ste čuli – bez osuđivanja.

Prilično sam siguran ili sigurna

Ukoliko ste sigurni u nešto, to je u redu i možete to podeliti sa drugima, ali ako niste, nemojte prikazivati da jeste sigurni. Treba biti siguran u sebe i da vam ne bude teško da priznate kad nešto ne znate jer tako pokazujete želju da saznate nešto novo.

Pexels
 

Bez uvrede, ali…

Vi već nagoveštavate da ćete reći nešto što će uvrediti nekoga u vašoj blizini, a to znači da verovatno ni bi ni trebalo to da izgovorite. To pokazuje da verujete da smete da kritikujete druge, a tako nećete stvoriti poverenje a ni nove prijatelje.

Prevelika upotreba reči „ja“ ili „mene“

Ako se sve vrti oko vas i stalno imate potrebu da ističete sebe, to nijednom čoveku neće zvučati privlačno. To se odnosi i na usmenu i na pisanu komunikaciju, tako da treba obratiti pažnju da „ja“ zamenite sa „mi“ ili „naš tim“ tamo gde je moguće.

Samo sam se šalio

Šale mogu da budu korisne, ali kada izgovorite ovu rečenicu samo da biste ublažili efekat onoga što ste prethodno izgovorili, samo pogoršavate situaciju. Time pokazujete da vam je uvreda i kritika bila namera, tako da neke stvari ipak treba prećutati.

Pexels
Šah sa samim sobom

Verovatno ne znate ovo, ali…

Teško da postoji osoba koju ova rečenica neće naljutiti jer ona ne samo da pretpostavlja da sagovornik nešto ne zna nego se to ističe kao važnije od same informacije. Umesto toga, jednostavno im recite šta imate bez uvoda.

Ne znam zašto imaš problema sa tim, to je tako lako

Čak i da vas jeste iznenadilo da neko ima problema sa zadatkom koji vi smatrate lakim, to ne treba da im kažete ni na ovaj ni na bilo koji drugi način koji je generalizacija i stavlja njih u podređenu poziciju. Ukoliko možete, pomozite im, a ako ne možete, potražite zajedno nekog trećeg ko će pomoći.

Pexels
Tuga kao takva

 

Ne shvataš ti to

Mišljenja se razlikuju i često ideje ne nailaze na jednaku reakciju kod svih, ali treba da budete svesni da neko ima pravo da misli kako su vaše ideje pogrešne. Narcisi retko priznaju da nisu u pravu i njihove ideje su jedina opcija, zato probajte da uvek saslušate drugu stranu.

Da sam na tvom mestu…

Ovo je još jedna rečenica kojom pokazujete da smatrate kako vi znate sve bolje od drugih i kako je vaš savet jedino rešenje. Umesto toga, kažite: „Da li si probao“ ili „Šta misliš o…“ - to neće uvrediti nikoga, piše CNBC.

Profimedia
Drugarstvo nije ptica

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike